П’ятниця, 14 вересня 2018 року № 71 (19618)
http://silskivisti.kiev.ua/19618/print.php?n=40097

Потрібна обрізка

«Порадьте, що робити з виноградом. Після рясних літніх дощів, а відтак — спеки кущі дуже буйні, суціль зелена стіна в ряду. Лози продовжують рости»,— звернувся до редакції Віталій Максимович Лемішко із с. Великої Севастянівки Христинівського району Черкащини.

ДЛЯ цієї садової культури узагалі характерний інтенсивний ріст, а нинішнього сезону вегетативна маса така, що аж занадто. Певна річ, потрібна обрізка, яка стане корисною процедурою для кущів. При наявності зайвих пагонів виноград буде не тільки дрібним за розміром, а й утратить притаманні йому смакові властивості. Себто садівник повинен робити корекцію росту чагарнику і не дозволяти йому стати запущеним. Якщо вчасно прибрати непотрібні пагони, плоди будуть забезпечені всіма корисними речовинами.

Кажучи загалом про літню обрізку, то це обламування свіжої порослі в червні, видалення пасинків у липні, після цвітіння, в серпні є актуальним карбування молодих пагонів. Ми ж зараз зупинимось на тому, що вкорочувати пагони навіть тоді, коли сформувалися грона, доцільно.

Покрокова інструкція — прищипування, або пінцирування, пасинкування, карбування та освітлення (видалення листя).

Верх зелених пагонів зазвичай прищипують на довжину до 2 см, взявшись двома пальцями. Відтак пагони менш активно ростуть протягом двох тижнів. Поживні речовини починають надходити у дозріваючі грона.

Пасинкуванням позбуваються бічних пагонів, які з’являються з пазушних бруньок. Гілки обламують вручну, натискаючи на основу великим пальцем. Слід залишати 2-4 нижні листки.

Карбування — процес, в ході якого видаляються верхні частини пагонів. Зрізання проводять до місця росту першого листка. На відміну від прищипування верхівковий пагін після проведення робіт виявляється обрізаним на довжину до 40 см. Карбування сприяє швидкому дозріванню ягід.

Як обрізати культуру? Слаборослим кущам, грона яких не схильні до осипання, обрізка практично не потрібна. Її потребують сильнорослі рослини з пізно достигаючими плодами. На пагоні після даного етапу обрізки має залишитись не більше 14 листків. Процедуру проводять продезінфікованим інструментом — гострим секатором або ножем.

Обривати листя винограду, тобто проводити освітлення, важливо для вентиляції всього куща. На пагоні, де відбувається дозрівання грона, слід видалити від 5 до 10 листків. Це дасть змогу кущу отримувати більше сонячного світла, забезпечить циркуляцію свіжого повітря.