Вівторок, 6 листопада 2018 року № 85 (19632)
http://silskivisti.kiev.ua/19632/print.php?n=40569

  • Довкілля

Осетрові зникають

Олександр
ВИНОГРАДІВСЬКИЙ.

Одеська область.

Інтенсивний, а подекуди неконтрольований вилов риби призводить до непоправних наслідків. Зникають цілі види, а найбільше потерпають ті, що розмножуються у прісних водах. Значні втрати, зокрема, загрожують екосистемі Дунаю.

ОДНА з останніх таких втрат — це осетер європейський, якого ще називають атлантичним. Цей вид зумів пережити динозаврів та масштабне вимирання видів на планеті, однак його знищила... людська жадібність. «Сьогодні на черзі зникнення інших видів осетрових, — б’є на сполох Ольга Денищик, координатор прісноводного напряму Всесвітнього фонду природи в Україні. — Крім осетра європейського, на території України за останні півстоліття також зник тюлень-монах, який жив у Чорному морі і дельті Дунаю. Спочатку безконтрольне полювання і браконьєрство, затим масова забудова узбережжя витіснили тюленя-монаха зі звичних для нього місць проживання».

Детально про долю таких тварин ВФП розповідає в спеціальному проекті «Зниклі сторінки. 404». Екологи та волонтери Одещини закликають громадян до більш екологічного, так званого зеленого способу життя та конкретної допомоги в організації порятунку біорізноманіття в Одеському регіоні. Для цього організовуються волонтерські виїзди на Тузлівські лимани та до інших місць.

«Знову ці волонтери», — зауважить сердито хтось «у кабінетах». А хто, як не вони, коли держава не може впоратися!