Вівторок, 6 листопада 2018 року № 85 (19632)
http://silskivisti.kiev.ua/19632/print.php?n=40576

  • Запитання — відповідь

Паспорт — це не записник

«Щоб не забути номер своєї амбулаторної карти, попросила медсестру написати його в паспорті. Вона зауважила, що робити подібні записи у цьому документі не можна, він вважатиметься недійсним. Чи мала вона рацію?»

Ольга Метельська.

смт Брусилів

Житомирської області.

 

ВІДПОВІДНО до Положення про паспорт громадянина України, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 26.06.1992 р., паспорт громадянина України є документом, що посвідчує особу власника та підтверджує громадянство України.

Паспорт дійсний для укладання цивільно-правових угод, здійснення банківських операцій, оформлення доручень іншим особам для представництва перед третьою особою лише на території України, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України.

При цьому, відповідно до пункту 6-го зазначеного Положення про паспорт громадянина України, вносити до паспорта записи, не передбачені цим Положенням або законодавчими актами України, забороняється. На прохання громадянина до нього може бути внесено (сьома, восьма і дев’ята сторінки) на підставі відповідних документів — дані про дітей, групу крові і резус-фактор.

Таким чином, паспорт, в який вносилися будь-які позначки, помітки, штампи, в тому числі органами іншої держави, є зіпсованим, недійсним та не може розглядатися державними органами на території України як документ для вчинення будь-яких правочинів та підлягає обміну в територіальному підрозділі ДМС України.

Підготувала
Лариса ПИЛИПЕНКО.