|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
|
Версія для друку До списку статтей Власник худоби має знати БУРЯКОВИЙ жом за поживністю наближається до зерна і за правильного застосування може бути гарним доповненням до основного раціону. Проте його «підступність» у тому, що для перетравлювання потрібна велика кількість вологи, а це зневоднює організм тварини. Особливо це небезпечно для жуйних, у яких порушується обмін речовин у рубці, і мікроорганізми, що беруть участь у травленні, можуть загинути. Тому перед згодовуванням сухого жому його треба замочувати у такому співвідношенні: одна частина жому на три-п’ять частин води (за вагою). Бурякова патока так само становить небезпеку, оскільки містить багато цукрів, нітратів і навіть лужних речовин. Згодовувати понад 2 кг патоки на день не можна, розподіляють її на два-три прийоми. Привчати до цієї добавки тварину бажано поступово, щоб не порушився баланс мікрофлори в рубці. Зазвичай патокою здобрюють малоїстівні корми: солому, кукурудзяні качани, шапки соняшників. Надзвичайно цінні макуха і шрот. Та й тут є «секрет». Без особливих побоювань можна згодовувати хіба що соняшникову макуху. У бобовій макусі та шроті містяться речовини, які заважають засвоєнню білків інших кормів. Рицин, рицинін та інші рицини (рос. — клещевина) спричиняють злипання червоних кров’яних тілець і суттєво порушують газообмін. А ось продукти із лляного насіння містять лінамарин, який розкладається з виділенням синильної кислоти(!). Деякі речовини макухи і шроту із хрестоцвітих культур можуть викликати хімічні опіки слизової оболонки травного тракту і сечовивідних шляхів. Тому макуху і шрот слід застосовувати обачно, лише в поєднанні з іншими кормами. Знешкодити «небезпечні» речовини можна також запарюванням під тиском в автоклаві. Версія для друку До списку статтей | ОСТАННІМИ роками серед садівників зав’язалася дискусія, чи варто білити дерева перед зимою. Втім, більшість усе-таки схиляється до думки, що цей захід є одним із найважливіших у комплексі захисту рослин. Отож білити потрібно. А на яку висоту і чим, розповімо в одному з матеріалів номера. Пластик давно вже в нашому повсякденному житті. Певно, треба сказати — на жаль. Адже поряд із дешевизною та зручністю цього досягнення хімічної промисловості вже загальновідомо про шкідливий уплив такого «блага» на людський організм і екологію. Тож агітуємо за те, щоб повернутися до «старих добрих» емальованих мисок і глиняних горщиків. Однак у деяких ситуаціях пластиковий контейнер став незамінним: скажімо, носимо в ньому на роботу обід. Як применшити шкоду цього матеріалу на їжу — тема нашої статті. Квасолю можна назвати національним продуктом, бо і борщ без неї не борщ, і вінегрет, смачна вона й у тушкованому вигляді. Але як правильно її приготувати, щоб не вадила людському організму, себто не спричиняла здуття кишківнику і погане травлення? Проведемо такий собі квасоляний лікбез.
|