Баклажан Олександр КУРДЮК, кандидат біологічних наук. ЦЕЙ овоч іще якихось років 50 тому був диковинкою в раціоні, а сьогодні посідає гідне місце серед постачальників вітамінів, мікроелементів та слугує для приготування різноманітних страв сучасної кухні. І якщо раніше існував синонім «синенькі» до назви баклажана, то сучасні сорти мають білий, зелений, помаранчевий, червоний, жовтий, рожевий або фіолетовий колір шкірки плоду. Вміст вітаміну С в одному баклажані дає змогу використовувати його для профілактики респіраторних захворювань нарівні з лимоном і чорною смородиною. Крім того, в ньому є калій, кальцій, фосфор, цинк, марганець, натрій, магній та мідь. Шкірка баклажана багата на вітаміни групи В, що чинять позитивний вплив на нервову систему, а також містить насунін — природний антиоксидант, що є профілактичним засобом проти онкологічних ускладнень та запобігає старінню мозку, зменшує ризик психічних розладів, пов’язаних із віковими змінами. Містять плоди також вітаміни РР, аскорбінову кислоту і каротин. Антибактеріальні властивості. Свіжі чисті плоди натерти на дрібній тертці, отриману масу віджати через марлю. Приймати по 100 мл тричі на день за півгодини до їди при запаленнях, а також обробляти дрібні рани та ушкодження шкіри. Гіпертонія. Зняти шкірку з баклажана, висушити її, розтерти і вживати по чайній ложці тричі на день за 20-30 хвилин до їди. Дерматологія. Використовувати страви з баклажанів при хворобах шкіри, псоріазі, для зменшення випадання волосся. Розім’яті баклажани у вигляді компресів прикладати до місць ушкодження шкіри та наявних запальних процесів. Жовчогінні властивості. Свіжі чисті баклажани порізати на дрібні кубики, дві столові ложки м’якоті залити склянкою окропу і млоїти на паровій бані протягом 30 хвилин. Процідити і вживати по півсклянки тричі на день за 20-30 хвилин до їди. При експрес-приготуванні залити подрібнену серцевину без шкірки склянкою окропу, настояти 30-40 хвилин, приймати аналогічно. Запальні процеси ротової порожнини. Висушити шкірку баклажана, дрібно розтерти, залити столову ложку сировини склянкою окропу, охолодити, процідити, додати невелику кількість (до чайної ложки) солі й полоскати ясна, зуби, горло. Заспокійливе. Відварити баклажани і споживати в такому вигляді для профілактики нервового збудження. Набряки. Два середні баклажани проварити протягом 20 хвилин, почистити від шкірки, порізати на невеликі частини й перетовкти чи пропустити через м’ясорубку. Додати чайну ложку оливкової, гарбузової чи горіхової олії і невелику кількість лимонного соку та солі. Вживати як салати невеликими порціями перед їдою, надто перед вечерею. Або спекти два-три невеликі баклажани, зробити з них і половини склянки молока пюре з додаванням петрушки, ввести цю страву в раціон вечері. Подагра. Застосовувати баклажанову дієту для відновлення обмінних процесів, виведення надлишків рідини та солей сечової кислоти, що спричиняють запальні процеси. Позбавлення нікотинової залежності. Вживати страви з баклажанів під час відмови від паління тютюну, оскільки природний уміст нікотинової кислоти дає змогу безболісно переносити процес звикання. Холестерин. Протерти свіжий плід на дрібній тертці, вичавити сік і пити по одній-дві столові ложки тричі на день за 10-15 хвилин до їди. Також для зменшення холестерину в організмі використовувати страви із умістом баклажанів чи споживати їх у вареному вигляді, або ж готувати баклажанну ікру. Застереження. Наявність соланіну може іноді викликати симптоми отруєння, тому перед приготуванням баклажани потрібно вимочити у солоній воді, що зменшить уміст соланіну в них та прибере гіркоту. Не вживати баклажани хворим на гастрит, виразку шлунка і обмежити вживання хворим на діабет. Наявність оксалатів обмежує їх споживання у разі проблем із нирками і жовчним міхуром. Дітям до трьох років баклажани не бажані. |