Вівторок, 4 грудня 2018 року № 93 (19640)
http://silskivisti.kiev.ua/19640/print.php?n=40851

  • Нотатки метеоролога

Біла ковдра землю вкриє

Тетяна АДАМЕНКО,

начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеоцентру.

ОСТАННІЙ місяць осені видався типовим для цієї пори. Хоча загалом температура повітря виявилася дещо нижчою за норму, та й зимовий режим погоди почав встановлюватися дещо раніше звичайного. Зима прийшла в Україну на тиждень-півтора раніше середніх багаторічних строків. Зниження температури повітря відбувалося поступово, декілька разів утворювався та руйнувався сніговий покрив, наприкінці місяця він вкривав поля центральних та східних областей.

Загалом минула осінь відзначилася досить сприятливими агрометеорологічними умовами для озимих культур урожаю наступного року. Лише у деяких районах південних та східних областей на полях із озиминою впродовж вересня-жовтня спостерігалася ґрунтова посуха, обумовлена дефіцитом опадів іще з літа. Однак таких площ було небагато. За оцінками агрометеорологів, на початок зимового періоду більшість посівів була у доброму стані, що означає гарні перспективи для перезимівлі.

Цікава така деталь. Хоча ймовірність виникнення несприятливих агрометеорологічних явищ для перезимівлі сільськогосподарських культур останніми роками в Україні зменшується, проте не зникає. У разі настання сильних морозів за безсніжжя може відбуватися пошкодження та навіть загибель слаборозвинених посівів, нинішнього ж року більшість достатньо розвинена для того, щоб пережити зимові ризики.

Грудень — перший зимовий місяць, однак розпочнеться він відлигою, коли вдень температура повітря досягатиме плюсових значень, вночі — слабких морозів, тобто початок першого зимового місяця може виявитися дещо теплішим, ніж кінець листопада. У перших числах грудня очікується підвищення температури повітря вночі до 4 градусів морозу — 2 тепла, вдень до +2-4, на півдні країни до +5-7 градусів тепла.

За місячним прогнозом погоди у грудні нинішнього року середня місячна температура очікується вищою за кліматичну норму на 1-1,5 градуса і становитиме 2-4 градуси морозу. Опадів, переважно у вигляді снігу та мокрого снігу, у західних областях передбачається близько 40-50 мм, у південно-східних і східних областях — 50-60 мм, що відповідає 125-135 відсоткам норми, на решті території 40-45 мм — у межах норми.

За кліматичними даними, грудень, як правило, холодніший за листопад на 4-6 градусів. Середня температура повітря в північно-східних областях становить близько 4-5 градуса морозу, поступово підвищуючись у південному та південно-західному напрямках. Опади у грудні випадають здебільшого у вигляді снігу, в результаті чого утворюється стійкий сніговий покрив. Однак останніми роками все частіше снігу у цьому місяці випадає менше, переважають дощі.

Зима в Україні буває тепла або холодна, сніжна або суха, тривала або коротка. Сильні морози у першому зимовому місяці спостерігаються внаслідок вторгнення холодних повітряних мас із північного сходу. Така синоптична ситуація трапляється досить часто, адже взимку над Європою панує активна циклонічна діяльність, яка забезпечує інтенсивний обмін повітря і значну нестійкість погоди, в тому числі і тривалі похолодання. Найнижча температура у грудні за весь період інструментальних спостережень за погодою в Україні досягала 27-36 градусів морозу, в зоні Карпат — до 40, на півдні України — до 20-26, на Південному березі Криму — до 12-16 градусів нижче нуля.

Всі три зимові місяці похмурі, а грудень найпохмуріший — тривалість сонячного сяйва становить лише 14 відсотків максимально можливої і в середньому не перевищує 30 годин на місяць. Дні у грудні найкоротші в році. 22 грудня — день зимового сонцестояння, або «день сонцевороту». Сонце повертає на літо, а зима — на мороз. Однак уже 24 грудня світловий день довшає на одну хвилину.

За аналізом метеорологічних показників, за останні 15 років у грудні в Україні переважав зимовий режим погоди з короткочасними сильними морозами. Одночасно за ті ж 15 років уже тричі цей місяць був надзвичайно теплий — це виняткові 2006, 2015 та 2017 роки, коли середня місячна температура повітря досягла зовсім не зимових 1-6 градусів тепла. В денні години температура повітря підвищувалася до плюс 9-16 градусів.