Вівторок, 4 грудня 2018 року № 93 (19640)
http://silskivisti.kiev.ua/19640/print.php?n=40857

  • Пригоди

Лебідь у крижаному полоні

Василь
ЗАКРЕВСЬКИЙ.

ЖИТЕЛІ селища Борова Фастівського району Київщини звернули увагу на те, що один із молодих лебедів (їх нині з’явилося на місцевому ставку аж вісім) уже тривалий час перебуває на льоду на одному і тому ж місці, а його родина плаває неподалік в іще не замерзлій воді. Одні казали: птаха скував лід, інші висловлювали припущення, що він заплутався в рибальській сітці. До нього час від часу «пришвартовувався» дорослий лебідь. Як невдовзі з’ясувалося, то був не «батько», а чужак.

Першим ударив на сполох активіст селища Микола Ющик. На його прохання допомогти врятувати молодого лебедя зголосилися інші небайдужі, зокрема виконувач обов’язків селищного голови Дмитро Босой, працівник Борівської пожежної частини МНС Павло Буднік. Водій Анатолій Титаренко привіз на причепі від сусіда дерев’яний човен. Сокирою, затим товстою жердиною проламали кригу завтовшки близько 10 сантиметрів. На «кормі» плавуче судно тонкою довгою палицею підштовхував Микола Ющик. До птаха було понад 200 метрів, добиралися поволі. А тим часом лебідь продовжував битися великими крилами об лід і, знесилений, опускав голову.

У човні його накрили теплим рядном, доправили до берега, звідти — до місцевого лікаря ветеринарної медицини Ярини Тертичної. На щастя, ноги в лебедя виявились неушкоджені, лише трохи побиті об лід крила. Летіти він не міг, іти льодом також, бо був дуже виснажений.

Цього ж дня птаха відправили в зоопарк Межигір’я — колишньої резиденції втікача Януковича. Тут його виходжуватимуть і посилено годуватимуть.