П’ятниця, 4 січня 2019 року № 1 (19648)
http://silskivisti.kiev.ua/19648/print.php?n=41076

  • Нотатки метеоролога

Мокрий сніг та невеликі морозиі

Тетяна АДАМЕНКО,

начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеоцентру.

ПЕРШИЙ зимовий місяць, що завершує календарний рік, приніс в Україну різноманітну погоду — від справжніх зимових днів зі снігом та помірним морозом до відносно теплих днів із температурою повітря, більше притаманною пізній осені. Було багато густих туманів, ожеледі та ожеледиці. Активні атмосферні фронти та циклони, які переміщувалися через нашу територію, неодноразово вкривали землю товстим шаром снігу, який потім під упливом відлиг та дощу танув або ущільнювався. Такий режим погоди у грудні останніми роками став типовим і є проявом загального потепління клімату, яке найбільше виявляється зимовими місяцями. Вже в останні дні року черговий активний циклон завдав багато неприємностей різним галузям, адже у центральних та східних областях випала рекордна кількість снігу, спостерігалися сильні вітри, хуртовини. Рекорд висоти снігового покриву (понад 50 см) спостерігався у Полтавській області.

Однак погодні умови у грудні виявилися цілком сприятливими для озимих культур, адже сильних морозів не було, на полях більшості областей рослини були вкриті снігом. Ґрунт упродовж грудня був талий або ж слабкопромерзлий, а відтак усі опади, які спостерігалися впродовж місяця, поповнювали запаси ґрунтової вологи.

Нестійкий характер погоди збережеться і на початку січня, до Різдва. Помірні відлиги (вдень до плюс 1-3О) чергуватимуться із відчутними похолоданнями (вдень мінус 1-5О). Лише у східних та північно-східних областях у перші дні січня ймовірне суттєве похолодання — до мінус 10-15 градусів. Опади різної інтенсивності та виду (дощ, мокрий сніг та сніг) очікуються по всій території. Однак попереду ще два зимові місяці, впродовж яких ще неодноразово будуть істотні похолодання.

Січень вважається вершиною зими зі стійкою зимовою погодою. Втім, за спостереженнями метеорологічних станцій України, останніми роками цей місяць відзначається надзвичайною мінливістю температурних умов із загальною тенденцією до значного потепління. За останні 20 років (1998-2018) лише 2006-го та 2010 років було дуже холодно — середня місячна температура у січні виявилась значно нижча за кліматичну норму, в решту років було значно тепліше.

Найнижчі температури повітря у січні зафіксовано 1935-го та 1987 року, тоді морози в більшості областей досягали мінус 31-37, а в Луганській, Харківській і Львівській областях — мінус 40-42 градусів. Найвищі (або максимальні) температури повітря відзначалися у 1975, 1983, 1990, 2000, 2001, 2005 рр., коли під час відлиг температура повітря на більшій частині країни підвищувалася до плюс 10-16, в Криму, Одеській, Чернівецькій та Івано-Франківській областях — до плюс 18-21 градуса.

Незважаючи на те що січень — середина зими, відчувається наближення весни. Дні стають дедалі довші, збільшується кількість ясних днів, сонце піднімається вище. І хоча морози бувають досить злі, вдень, під упливом сонячного тепла, вони вже помітно слабшають.

Нинішній січень, за розрахунками спеціалістів Українського гідрометеоцентру та даними світових центрів прогнозування погоди, знову очікується дещо теплішим за кліматичну норму. Середня місячна температура повітря на більшій частині території України очікується у межах 1-4 градусів морозу.

За кліматичними даними, січень відносно сухий місяць — місячна кількість опадів в середньому на 15-20 відсотків менша, ніж у грудні. Випадають вони переважно у вигляді снігу, мокрого снігу, останніми роками все частіше й дощу, який сприяє утворенню на полях озимих культур льодової кірки та ожеледиці на дорогах.

У січні 2019 року місячна кількість опадів очікується у межах 30-55 мм (на Закарпатті — 65-80 мм), що близько до норми (80-120%).