Архів
П’ятниця,
8 лютого 2019 року

№ 11 (19658)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Освітлення і розвиток рослин

СВІТЛО необхідне рослинам як джерело енергії для фотосинтезу. Від тривалості освітлення залежить розвиток культур, причому на різних його етапах — різні вимоги до освітлення.

Щодо реакції на світло рослини поділяються на три групи: довгого, короткого та нейтрального дня. Цей розподіл дає уявлення про те, чи пришвидшується цвітіння при збільшенні чи зменшенні тривалості освітлення в кожному фотоперіоді.

Тривалість дня змінюється залежно від сезону та географічної широти. У південних регіонах вона становить 10-14 годин на добу, а в полярних змінюється від 0 до 24 год. Найдовший день буває влітку (21 червня), найкоротший — взимку (21 грудня). Незалежно від географічної широти тривалість дня більше за 12 годин із 18 березня і менше, ніж 12 годин, — з 25 вересня.

Рослини короткого дня — це гарбуз, перець, баклажан, квасоля, овочева кукурудза, патисони, кабачки, деякі сорти огірків, південні сорти помідорів та інші. Вони потрапили до нас з південних районів, де тривалість дня становить 10-14 год. В умовах короткого дня вони раніше починають цвісти та дають вищий урожай. Тобто короткий день їм потрібен лише на початковій стадії. В подальшому вони успішно розвиваються і плодоносять. Але в умовах довгого дня у них затримується цвітіння, при цьому наростає більше вегетативної маси.

Культури довгого дня — це переважно хрестоцвіті: майже всі види капусти, салат, шпинат, цибуля, щавель, кріп, редиска, ріпа, пастернак. Вони, навпаки, швидше розвиваються у довгому фотоперіоді (18-24 год.). Зменшення світлового періоду до 10-12 год. затримує розвиток рослин і настання фаз стеблування і цвітіння.

Для цвітіння і плодоношення цим культурам протягом певного періоду потрібен довгий день — понад 13 годин. За коротшого дня відбувається лише ріст вегетативних органів — коренів, стебел, листків. При настанні ж довгого світлового дня вони починають цвісти, утворювати плоди та насіння. Якщо ці культури посіяти невчасно і настає одразу довгий день, то вони починають стрілкуватися й цвісти. Вегетативна ж маса не розвивається, відтак урожай знижується.

Яке ж практичне значення має реакція рослин на тривалість світлого періоду? В захищеному ґрунті у рослин довгого дня в січні, лютому і частково в березні, а восени — з середини жовтня спостерігається витягування стебла, і неможливо отримати високоякісну продукцію. Тому вирощування цих рослин у таких умовах потребує досвічування.

Рослини з нейтральною реакцією на тривалість дня (кавун, лобода садова, деякі сорти гороху, овочевої квасолі, помідорів) не реагують на додаткове освітлення, тобто збільшення тривалості дня майже не впливає на темпи їхнього розвитку.

Селекціонери створили багато сортів з різною реакцією на тривалість дня, наприклад салати, серед яких є довгоденні, короткоденні та нейтральні сорти.

Знання про реакцію рослин на тривалість дня необхідні для вирощування їх у зимовий період в захищеному ґрунті, а також для визначення напряму вирощування овочів: на зелену масу, розсаду чи на насіння, з метою встановлення оптимальних строків сівби тощо.

У квітникарстві використання додаткового освітлення дає змогу забезпечити вигонку рослин у будь-який період року, а в селекції — цілорічну роботу задля одержання насіння, що пришвидшує виведення нових сортів.

Версія для друку          До списку статтей

ЯКЩО під час осіннього обрізування винограду ви заготували лозу потрібних вам сортів, то вже пора почати вирощувати майбутні кущики. Це не так і складно, а ми опишемо, як робиться укорінення, які чубуки мають більший шанс на життя, і далі поетапно. Існує чимало методів пророщування, але опишемо найпростіші з них. Головне — забезпечити утворення корінців, а вже потім розвиток пагінця з верхньої бруньки.

Час летить дуже швидко. Здається, зима ще повністю у своїх правах, та вже нині птахівникам-любителям варто замислитися над тим, хто буде мешкати в їхньому дворі після настання теплих днів. Отож мова піде, як вивести курчат без квочки у досить-таки примітивному інкубаторі.

Дедалі ширше на городах приживаються рідкісні культури, які урізноманітнюють наш стіл. Приміром, скорцонера, яку ще називають чорним, або солодким, коренем, є гарною альтернативою моркві. До того ж це багаторічник, чудово переносить зимівлю. У їжу вживають корінь і листя. Агротехніка — в наступному номері.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове