Архів
П’ятниця,
8 лютого 2019 року

№ 11 (19658)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Бучне міждержавне розлучення

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Уряд таємно обговорив план відтермінування Brexit.

Докладніше...
Територіальний компроміс

КОСОВО може віддати Сербії частину своєї території в обмін на визнання свого суверенітету.

Докладніше...
Хто легітимніший?

ВЕНЕСУЕЛА. У країні встановилося двовладдя: нею керують два президенти.

Докладніше...
Бізнес переважив політику

АВСТРІЯ заявила про завершення будівництва близько 600 км «Північного потоку-2» дном Балтійського моря.

Докладніше...
Поповнення у НАТО

МАКЕДОНІЯ і Північноатлантичний блок підписали протокол про вступ республіки до альянсу.

Докладніше...
Нові кроки назустріч

ПІВНІЧНА КОРЕЯ і США домовилися про другий міждержавний саміт.

Докладніше...
В очікуванні вакцини

У КИТАЇ взялися за розробку вакцини проти африканської чуми свиней.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Природа і ми

Без ополонок риболовлі не буде

Людмила СТЕЛЬМАХ
(Кучеренко).

Полтавська область.

Чимало любителів спортивної риболовлі приваблює ставок у селі Остапівка Миргородського району. Адже тут обладнані місця для відпочинку й ночівлі, завжди є улов, риба смачна, бо на природній кормовій базі. Можна впіймати щуку, окуня, лина, плітку, краснопірку, товстолоба, сома. А ще в Остапівці, мабуть, найнижча в Україні ціна за квиток — усім по кишені.

ВТІМ, нинішня зима, що б’є рекорди зі снігового покриву, може вкрай негативно позначитися на рибних ресурсах.

— За моєї пам’яті, а я тут уже 14 років, — розповідає орендар ставка Олег Кавун, — така задуха трапляється вдруге. Вперше — взимку 2016-2017 років. Коли навесні зійшов лід, я не відразу зрозумів, що білуваті плями на плесі — то не нерозталі крижини, а мертва риба. Вивезли її тоді понад 25 тонн. Це при тому, що тільки у листопаді 2013-го великі гроші витратив на зариблення водойми.

Особливість нинішнього зимового сезону в тому, що товщина льоду на ставку сягає 30 см і стільки ж снігу. А крізь товщу снігу денне світло не проникає у воду, тому вміст кисню у воді ще меншає. Щоправда, через відлигу й туман сніг трохи осідає.

Народний спосіб боротьби із задухою відомий: в ополонки вставляти оберемки очерету. Але скільки ж тисяч тих ополонок треба прорубати на ставку площею 246 гектарів? Тож Олег Кавун вирішив долати проблему, по-перше, гуртом, а по-друге, ефективніше.

Знайомим рибалкам він розіслав сотні SMS-повідомлень із проханням брати з собою на риболовлю не лише спінінги й льодобури, а й... бензопили. І запевнив: той, хто зможе випиляти 18-20 ополонок розміром метр на метр, отримає річний безкоштовний квиток на відпочинок і риболовлю.

Охочих знайшлося чимало. І невдовзі поверхня ставка з висоти пташиного лету нагадувала ришельє: понад 300 кисневих віконець, біля поверхні яких одразу ж скупчувалося стільки рибин, що хоч голими руками хапай.

Утім, цього було замало, бо стояв такий мороз, що за одну-дві ночі ополонку знову затягувало кригою. Допоміг директор агропідприємства «Маяк» з села Соснівка Гадяцького району Сергій Скрипка. Він запропонував орендарю ставка тюковану солому, якою накрили ополонки, через неї повітря надходить у воду.

Не залишився байдужим і керівник Комишнянського лісництва Миргородського району Олександр Козак — надав у користування кілька бензинових помп, якими шлангами перекачують воду між ополонками на відстані 40 метрів. Допомагають сільські голови, керівники агрофірм, фермери, рибальські товариства з Миргородського, Гадяцького та Лохвицького районів — хто чим може, бо Остапівка розташована майже на стикові цих трьох районів.

— Цьогорічна задуха на ставках, — резюмує Олег Кавун, — проблема не лише Полтавщини, а й багатьох областей України. Мені, наприклад, розповіли, що на великій водоймі в Семенівському районі від кисневого голоду загинули 10-кілограмові соми. Я вдячний усім, хто допоміг. Якби на ставку стався замор риби, то про гарну риболовлю на кілька років можна було б забути...

До речі, Олег Кавун воював на Донбасі в складі добровольчого батальйону. Тому для учасників бойових дій, які мають тяжкі поранення (у т.ч. «афганців»), і дітей загиблих захисників України риболовля й відпочинок в Остапівці — безкоштовні будь-якої пори року.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Офіційний старт монетизації
Читати
Гальмо — олігархія
Читати
Пориваємо зі «співдружністю»
Читати
«Захист» — на третину
Читати
Боржників поменшало
Читати
Скільки заробляємо
Читати
«Солодкі» квоти вичерпано
Читати
Легалізація або конфіскація
Читати
Погана звичка все ще прибуткова
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове