П’ятниця, 8 лютого 2019 року № 11 (19658)
http://silskivisti.kiev.ua/19658/print.php?n=41383

  • Природа і ми

Без ополонок риболовлі не буде

Людмила СТЕЛЬМАХ
(Кучеренко).

Полтавська область.

Чимало любителів спортивної риболовлі приваблює ставок у селі Остапівка Миргородського району. Адже тут обладнані місця для відпочинку й ночівлі, завжди є улов, риба смачна, бо на природній кормовій базі. Можна впіймати щуку, окуня, лина, плітку, краснопірку, товстолоба, сома. А ще в Остапівці, мабуть, найнижча в Україні ціна за квиток — усім по кишені.

ВТІМ, нинішня зима, що б’є рекорди зі снігового покриву, може вкрай негативно позначитися на рибних ресурсах.

— За моєї пам’яті, а я тут уже 14 років, — розповідає орендар ставка Олег Кавун, — така задуха трапляється вдруге. Вперше — взимку 2016-2017 років. Коли навесні зійшов лід, я не відразу зрозумів, що білуваті плями на плесі — то не нерозталі крижини, а мертва риба. Вивезли її тоді понад 25 тонн. Це при тому, що тільки у листопаді 2013-го великі гроші витратив на зариблення водойми.

Особливість нинішнього зимового сезону в тому, що товщина льоду на ставку сягає 30 см і стільки ж снігу. А крізь товщу снігу денне світло не проникає у воду, тому вміст кисню у воді ще меншає. Щоправда, через відлигу й туман сніг трохи осідає.

Народний спосіб боротьби із задухою відомий: в ополонки вставляти оберемки очерету. Але скільки ж тисяч тих ополонок треба прорубати на ставку площею 246 гектарів? Тож Олег Кавун вирішив долати проблему, по-перше, гуртом, а по-друге, ефективніше.

Знайомим рибалкам він розіслав сотні SMS-повідомлень із проханням брати з собою на риболовлю не лише спінінги й льодобури, а й... бензопили. І запевнив: той, хто зможе випиляти 18-20 ополонок розміром метр на метр, отримає річний безкоштовний квиток на відпочинок і риболовлю.

Охочих знайшлося чимало. І невдовзі поверхня ставка з висоти пташиного лету нагадувала ришельє: понад 300 кисневих віконець, біля поверхні яких одразу ж скупчувалося стільки рибин, що хоч голими руками хапай.

Утім, цього було замало, бо стояв такий мороз, що за одну-дві ночі ополонку знову затягувало кригою. Допоміг директор агропідприємства «Маяк» з села Соснівка Гадяцького району Сергій Скрипка. Він запропонував орендарю ставка тюковану солому, якою накрили ополонки, через неї повітря надходить у воду.

Не залишився байдужим і керівник Комишнянського лісництва Миргородського району Олександр Козак — надав у користування кілька бензинових помп, якими шлангами перекачують воду між ополонками на відстані 40 метрів. Допомагають сільські голови, керівники агрофірм, фермери, рибальські товариства з Миргородського, Гадяцького та Лохвицького районів — хто чим може, бо Остапівка розташована майже на стикові цих трьох районів.

— Цьогорічна задуха на ставках, — резюмує Олег Кавун, — проблема не лише Полтавщини, а й багатьох областей України. Мені, наприклад, розповіли, що на великій водоймі в Семенівському районі від кисневого голоду загинули 10-кілограмові соми. Я вдячний усім, хто допоміг. Якби на ставку стався замор риби, то про гарну риболовлю на кілька років можна було б забути...

До речі, Олег Кавун воював на Донбасі в складі добровольчого батальйону. Тому для учасників бойових дій, які мають тяжкі поранення (у т.ч. «афганців»), і дітей загиблих захисників України риболовля й відпочинок в Остапівці — безкоштовні будь-якої пори року.