П’ятниця, 8 лютого 2019 року № 11 (19658)
http://silskivisti.kiev.ua/19658/print.php?n=41374

  • Президентські перегони

Вибори без Надії?

Михайло ГУБАШ.

Сьогодні, 8 лютого, закінчується реєстрація кандидатів на пост президента на чергових виборах 31 березня.

НАГАДАЄМО, подача документів на реєстрацію завершилася опівночі 4 лютого. Загалом бажання балотуватися на найвищу в Україні посаду виявили 89 чоловік, які звернулися до Центральної виборчої комісії з відповідними документами. Та, як виявилося, ці папери не завжди й не у всіх претендентів відповідали встановленим законом нормам і вимогам. Тож багатьом в реєстрації було відмовлено.

Причини нереєстрації різні, але найтиповіша, як уже було сказано, — помилки у документації. Ще одна заковика — внесення грошової застави у розмірі 2,5 млн грн. Не всі спраглі гетьманської булави змогли нашкребти таку силу-силенну грошей — комусь їх елементарно забракло, а хтось не вніс заставу принципово, мовляв, нема у Конституції України такої вимоги до кандидатів у президенти.

Були й інші, досить оригінальні причини відмови у реєстрації. Наприклад, відмовила ЦВК у реєстрації висуванцю від Партії захисників України Тарасу Костанчуку, який у своїй передвиборній програмі, зокрема, пропонує «ввести смертну кару для державних службовців усіх рангів» за корупцію, зраду, розкрадання держмайна, а також автоматично саджати до буцегарні й конфісковувати майно у тих чинуш, які не можуть пояснити походження статків. У Центрвиборчкомі заявили, що такі пропозиції суперечать Конституції України.

А от як бути із поки що заарештованою Надією Савченко, котра при подачі документів не внесла застави 2,5 млн грн, посилаючись саме на Основний закон? При цьому сестра політика Віра Савченко, яка подавала документи до ЦВК, пояснила: «Банк відкривав нам рахунок 26 днів, а відкрив за добу до завершення збору коштів. Тому шансу нам не залишили. Проте в Конституції не зазначено щодо застави. Тому діємо відповідно до норм Конституції».

Як відомо, норми Основного закону є вищими за положення будь-якого закону чи підзаконного акта. Чия правда візьме гору?