П’ятниця, 8 лютого 2019 року № 11 (19658)
http://silskivisti.kiev.ua/19658/print.php?n=41376

  • Скандал

Зникло збіжжя

Олександр
ВИНОГРАДІВСЬКИЙ.

Одеська область.

НА ШЕСТИ зерносховищах області (Березівське, Раухівське, Білгород-Дністровське, Ізмаїльське, Заплазьке та Алиягське) виникла надзвичайна ситуація — зникло збіжжя, що належить ПАТ «Аграрний фонд». Збитки державі попередньо оцінено в 200 млн гривень, а власник усіх цих елеваторів не виходить на зв’язок.

Йдеться про підприємства, які належать одеському ТОВ «Агроінвестгруп», що є чи не найбільшим сільгоспвиробником на Одещині. Компанія обробляє понад 30 тисяч гектарів, у її власності два десятки елеваторів. На запити засобів масової інформації керівництво «Агроінвестгруп» з кінця січня не відповідає. Тим часом стало відомо, що з деяких елеваторів почали вивозити державне зерно, а представників Аграрного фонду туди не допускають для планових перевірок. Як повідомляють місцеві ЗМІ, компанія перестала розраховуватися за контрактами і погашати банківські кредити, заборгованість за якими становить не менше 70 млн доларів США.

Між Аграрним фондом і кожним із цих елеваторів укладені угоди на зберігання зерна пшениці, кукурудзи і соняшнику. Згідно з договірними умовами, співробітники Аграрного фонду мають право здійснювати планові перевірки з 1-го по 10-те число кожного місяця. У зв’язку з недопущенням на територію елеваторів, державна компанія «Аграрний фонд» звернулася до поліції, яка почала досудове розслідування за частиною 5-ю ст. 185-ї КК України (крадіжка, вчинена в особливо великих розмірах або організованою групою).

Нині згадані елеватори оточені одеськими і київськими правоохоронцями, які роблять перевірку та оцінюють заподіяні збитки. Працівників відправлено в неоплачувану відпустку.