П’ятниця, 8 лютого 2019 року № 11 (19658)
http://silskivisti.kiev.ua/19658/print.php?n=41377

  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Герань

Олександр КУРДЮК,

кандидат біологічних наук.

У НАРОДНІЙ медицині з метою отримання лікарської сировини використовуються декілька видів гераней: герань болотяна, герань великокореневищна, криваво-червона, лісова, робертова. Трапляються вони в степовій, лісостеповій зонах, на Поліссі, в Карпатському регіоні, Криму, часто на болотах, вологих луках, у лісах, серед чагарників.

Як лікарську сировину застосовують траву, листя, кореневища та квіти. У рослині містяться дубильні речовини, аскорбінова кислота, флавоноїди, каротин, алкалоїди.

Випадіння волосся. Дві столові ложки подрібненої трави залити склянкою окропу, настояти, процідити і втирати в шкіру голови після миття волосся один раз на два дні.

Гінекологічні хвороби. П’ять столових ложок трави залити 300 мл окропу, проварити 5-7 хвилин, процідити і використовувати для спринцювання.

Дизентерія. Дві чайні ложки сухої трави герані болотяної залити двома склянками перевареної води, настояти до ранку, процідити. Вживати по столовій ложці кожні дві години.

Зубний біль. 30 грамів подрібнених коренів чи п’ять столових ложок трави герані лучної залити півтори склянки окропу, варити на слабкому вогні 10 хвилин, дати охолонути, процідити. Приймати по столовій ложці через кожні одну-дві години.

Камені в нирках. Дві столові ложки подрібненого листя чи коріння залити звечора двома склянками води кімнатної температури, настояти до ранку, процідити і пити рівними частинами протягом дня.

Кровотечі маткового і гемороїдального характеру. Вичавити свіжий сік і вживати по 25 крапель кожні дві години разом із перевареною водою. Цей же рецепт застосовувати під час кривавих проносів, післяпологових кровотеч, надмірних місячних.

Мозолі. Дві столові ложки подрібненої трави герані лучної залити двома склянками холодної води, настояти вісім годин, накласти у вигляді компресу чи тампона на мозолі чи інші огрубілості шкіри ніг та рук.

Отит. Чайну ложку подрібненої сухої трави розтерти в ступці на порох, змішати з двома столовими ложками житнього борошна і додати ложку камфорного спирту. Отримане тісто у вигляді компресу прикласти на ніч до хворого вуха. Попередньо закапати одну-дві краплі соку чи олії з герані.

Подагра і ревматизм. Столову ложку подрібненої сировини залити двома склянками окропу в термосі на 8-10 годин, процідити і приймати по дві столові ложки настою, паралельно використовуючи залишки у вигляді компресів на хворі місця та для розтирання.

Серцево-судинні захворювання. Чайну ложку подрібненої сировини залити склянкою окропу і настояти 8-10 годин. Процідити і випити невеликими порціями протягом дня. Курс лікування не більше трьох тижнів.

Сечокам’яна хвороба. Дві столові ложки подрібненої трави чи коріння залити двома склянками холодної води і настояти до ранку. Пити по 50 мл тричі на день.

Стенокардія. Чотири чайні ложки трави залити склянкою окропу, настояти не менше трьох годин, процідити і приймати по дві столові ложки три-чотири рази на день.

Застереження. Дітям і вагітним жінкам не рекомендовано застосовувати препарати з герані. Не бажані вони і людям літнього віку.