П’ятниця, 8 лютого 2019 року № 11 (19658)
http://silskivisti.kiev.ua/19658/print.php?n=41381

  • Спорт

Український прорив

Микола МОТОРНИЙ.

Сноубординг. Аспірантка Львівського державного університету фізичної культури Аннамарі Данча у Парк-Сіті (США) стала срібним призером ХІІІ чемпіонату світу-2019 зі сноубордингу у паралельному слаломі. Це перша медаль за історію України на чемпіонатах світу зі сноубордингу. У фінальному протистоянні проти швейцарки Жюлі Цогг (четверта позиція у кваліфікації) українці не вистачило зовсім трохи до «золота». Вона йшла в одному темпі із суперницею, але у підсумку програла 0.85 секунди.

Друге місце на чемпіонаті світу — найкращий результат у кар’єрі Аннимарі Данчі. До цієї срібної медалі її найвищим досягненням було шосте місце тут же, у Парк-Сіті, у паралельному гігантському слаломі. Раніше на світових першостях українка не фінішувала вище 15-го. Прогрес очевидний!

Історичний прорив у Парк-Сіті Аннимарі підтримав іще один наш спортсмен — олімпійський чемпіон Пхьончхана Олександр Абраменко. Він здобув «срібло» з фристайла і став першим українцем, який зумів виграти медаль світової першості з цього виду спорту. Завдяки успішним виступам Абраменка та Данчі збірна України увійшла до десятка найкращих команд за кількістю здобутих медалей у Парк-Сіті. «Синьо-жовті» наразі посідають дев’яту позицію.

Зимовий Європейський юнацький олімпійський фестиваль. На ХІV зимовому ЄЮОФ, який із 9 по 16 лютого відбудеться в Сараєві та Східному Сараєві (Боснія та Герцеговина), Україну представлятимуть 22 спортсмени. Таке рішення ухвалив Виконком НОК України за пропозиціями національних федерацій із зимових видів спорту. Юні українці виступатимуть із п’яти видів програми: гірськолижний спорт (4), біатлон (8), лижні гонки (4), фігурне катання (2) та шорт-трек (4).

Нагадаємо, Олімпійський фестиваль очікує понад 900 юних спортсменів віком від 14 до 18 років із 46 країн Старого світу, які змагатимуться із восьми видів спорту.

Дзюдо. Українським дзюдоїстам удалося завоювати три нагороди відкритого континентального Кубка в Одівелаші (Португалія) та Софії (Болгарія). Так, срібною призеркою жіночого турніру, що тривав у столиці Болгарії, стала Марія Скора (вага до 57 кг). У Португалії змагалися чоловіки. Геворг Хачатрян піднявся на другу сходинку турнірного п’єдесталу у ваговій категорії до 66 кг, а Дмитро Бережний завоював «бронзу» у вазі 90 кг.

Спортивні танці. В італійській Вероні завершився чемпіонат Європи зі спортивних танців (юніори, європейська програма, ІІ ранг). Серед призерів першості — дві українські пари. Титул континентальних віце-чемпіонів вибороли Іван Попелюк і Дарина Муризіна. Ще одна українська юніорська пара — Данило Калінський та Марта Бумаценко-Пошивак — замкнула трійку лідерів, здобувши бронзову медаль турніру.