П’ятниця, 8 лютого 2019 року № 11 (19658)
http://silskivisti.kiev.ua/19658/print.php?n=41382

  • На зв’язку — Буковина

Iз тіні на світло

Михайло ЛЕВЧУК.

УПРОДОВЖ минулого року підприємці та роботодавці області сплатили понад 2 мільярди 772 млн грн єдиного соціального внеску (ЄСВ) на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Це майже на 28 відсотків більше, ніж у 2017-му.

В Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області таку позитивну динаміку пояснюють, зокрема, підвищенням рівня легалізації зайнятості. Крім того, зросла й оплата праці.

Дійшла черга

У ГЕРЦІ відкрили ще одну комунальну установу районної ради — інклюзивно-ресурсний центр. Він надаватиме повноцінні освітні послуги 60 дітям та підліткам із особливими потребами.

На створення та оснащення Герцаївського центру з різних джерел бюджетних коштів було надано понад 500 тисяч гривень. До речі, подібні заклади уже діють в усіх районах області.

Колотнеча

У ЛОМАЧИНЦЯХ Сокирянського району дотепер перетягують канат: бути селу в складі Новодністровської ОТГ чи ні? Зокрема, депутати сільської ради, що підтримують ідею приєднання до міста, потрапили у немилість «ініціативної групи», яка дотримується протилежної думки. Остання зажадала, щоб обранці склали свої мандати. І організувала нові вибори.

Депутати, вважаючи, що їх було усунуто з грубими порушеннями законодавства, подали позов до суду на дії Територіальної виборчої комісії. Нещодавно Чернівецький адміністративний суд виніс рішення: постанову ТВК про відкликання депутатів Ломачинської сільської ради скасувати.

Між іншим, з 1 січня цього року вже 33 об’єднані територіальні громади Чернівецької області вийшли на прямі відносини з Держбюджетом.

Добротворці

БЛАГОДІЙНИЙ фонд «Волонтерський рух Буковини», який очолює Катерина Пономарьова, передав міській дитячій поліклініці Чернівців пересувний хоспіс, обладнаний приладами для обстеження важкохворих дітей у домашніх умовах. Зокрема, у розпорядженні лікарів апарат УЗД, кардіограф, офтальмоскоп. Також є можливість зробити загальний і біохімічний аналіз крові.

Завдяки мобільному хоспісу медики зможуть ефективніше лікувати важкохворих діток, що перебувають удома. Нині на обліку в поліклініці їх 35.

Кордон на додатковому замку

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ прикордонний загін посилює свої лінійні підрозділи, які несуть службу на передових рубежах. Зокрема, збільшується чисельність військовослужбовців у відділах «Красноїльськ» та «Селятин» — на контрольованій ними території часто виявляють контрабандистів із тюками сигарет. Також є інформація про можливу активізацію незаконних мігрантів, котрі намагатимуться пробратися до країн ЄС.

Зважаючи на ситуацію, прикордонники намагаються діяти на випередження — спільно з нарядами Національної поліції організовують цілодобові чергування на певних відрізках автошляхів, створюють стаціонарні та пересувні пости. Таким чином, зокрема, виявляють транспортні засоби, що підвозять нелегалів із тютюновими виробами до державного кордону.

Лікнеп для дорослих

ШКОЛЯРІ з Вижницького району створили відеоролик, у якому звернулися до чиновників-високопосадовців з проханням зупинити хижацьке вирубування лісів. Бо, нагадують, «природу неможливо обдурити», за знущання вона може відплатити навіть екологічною катастрофою.

Свій відеоролик юні захисники «зелених легень Карпат» поширили у соцмережі. Його вже переглянули більше мільйона користувачів.

Дрон — не птах вільного польоту

ДЕРЖАВНА авіаційна служба України запровадила обмеження на польоти безпілотних повітряних суден — дронів. На Буковині визначено кілька зон, над якими їм заборонено з’являтися. Це — міжнародний аеропорт «Чернівці» імені Леоніда Каденюка, військовий полігон і територія Дністровської ГАЕС.

Холодний кришталь

НА ЦЬОГОРІЧНОМУ конкурсі льодових скульптур, що відбувсь у Львові, переміг Мар’ян Король із Чернівців. Його роботу «Танець янголів», виконану з «холодного кришталю», журі відзначило найвищим балом за майстерне втілення оригінального задуму.