П’ятниця, 8 лютого 2019 року № 11 (19658)
http://silskivisti.kiev.ua/19658/print.php?n=41388

Забутий вапняно-сірчаний відвар

НИНІ препарати захисту рослин коштують недешево. Багатьом вони не по кишені. Тож і стоять сади недоглянуті. Проте заповзятливі й винахідливі господарі не сидять склавши руки, шукають способи, як уберегти врожай і захистити дерева та ягідники.

А шукати особливо нічого не треба. Слід лише згадати простий, дешевий і водночас перевірений часом засіб захисту вапняно-сірчаним відваром. Обробка цим препаратом захищає сад не тільки від шкідників (особливо ефективно діє на кліщі), а й від хвороб — борошнистої роси, парші, оїдіуму, переноспорозу, сферотеки (крім аґрусу). До того ж вапняно-сірчаний відвар добре очищає кору дерев від лишайників та моху.

Суміш проста в приготуванні.

На 5 л води беруть 0,6 кг сірки, 0,3 кг вапна негашеного.

У казан заливають 2 л води, додають вапно і гасять його. Якщо залишились камінці, їх слід вибрати, зважити і додати стільки ж вапна. Сірку перемішують із водою до тістоподібного стану. Потім в одержане вапняне молоко додають замішану сірку і доливають воду. Суміш варять упродовж години. Перед тим як ставити на вогонь, треба заміряти рівень води рейкою, паличкою тощо, а потім воду, що випарувалась, долити до початкового рівня.

Це маточний розчин. Він смердить сірководнем і має яскраво-коричневий колір.

Після охолодження відвар знімають з осаду і переливають у скляний посуд, зважують: 1 л має важити 1,2 кг. Або потрібно заміряти ареометром щільність.

Такого відвару на обприскувач об’ємом 14 л беруть 0,49 кг.

На 10 л потрібно 0,35 кг, на 12 л — 0,42 кг.

Маточний розчин слід зберігати в щільно закритому скляному посуді не довше трьох місяців. Його можна трохи прилити машинною оливою (не контактує з повітрям, краще зберігається).

Посуд, обприскувач і всі металеві деталі (дуже кородують) після використання необхідно ретельно промити.

Відвар дуже сильний — роз’їдає будь-який метал, не кажучи вже про пластик. Тож працювати з ним слід украй обережно, надівши гумові рукавички та захисні окуляри.