П’ятниця, 15 березня 2019 року № 21 (19668)
http://silskivisti.kiev.ua/19668/print.php?n=41708

Оце так апетит!

КОМАХОЇДНІ птахи — ластівки, стрижі, шпаки, синиці, трясогуски, мухоловки, дрозди, горобці, дятли та інші пернаті в пору вигодовування молодого покоління виловлюють величезну кількість дорослих комах та личинок. За день одна особина здатна знищити стільки комах, скільки важить сама.

Для масових видів птахів доступні личинки, гусениці, лялечки. Менше вловимі дорослі комахи, що літають: метелики, мухи, перетинчастокрилі. Комахи, що живуть у ґрунті, можуть стати поживою для граків, шпаків, ворон, галок, чайок під час оранки, перекопування чи розпушування ґрунту. При цьому чисельність шкідників, що перебувають у верхньому шарі ґрунту, часто зменшується на 90%.

На дорослих вовчків (капустянок), а також їх же у стадії личинок старшого віку успішно полюють граки, галки, шпаки. Пара граків приносить пташенятам за день від 20 до 70 дротяників, що є личинками жуків-коваликів.

Попелиці стають здобиччю небагатьох видів пернатих. У їх числі — трясогуски. Вони живляться попелицями протягом усього літа і можуть істотно зменшити кількість шкідників. Привабливими для граків, галок, сірих ворон, горобців улітку є гусениці капустяного білана і капустяної совки. Малі граченята з одного гнізда за день з’їдають близько 35 гусениць совки, шпаченята — близько 400, горобенята — до 120 гусениць.

Для помітного зменшення чисельності шкідників на присабній ділянці площею 0,1 га достатньо двох пар комахоїдних птахів — шпаків, мухоловок, синиць.

Проте трапляються сезони, коли значне місце в раціоні деяких видів птахів займає рослинний корм. Наприклад, граки, шпаки, дрозди-горобинники, горобці можуть завдати суттєвої шкоди плодовим і баштанним культурам.