Цінний весняний корм для худоби У ГОЛОДНІ післявоєнні роки говорили: «Якщо кропива відросла, голоду не буде». Насамперед з неї варили борщ. Нині, хоч і не скрутні часи, та борщ із молодої кропиви варять принаймні гурмани, яким особливо смакує специфічний аромат вітамінної страви. Нині кропиву згодовують переважно худобі. Ще в давнину господарі підмітили, що молода кропива в годівницях сприяє несучості курей, а у свиней суттєво підвищується апетит, відтак вони швидше набирають вагу. До того ж худоба не хворіє. Пояснюється це тим, що кропива дуже багата на білки, дубильні, мінеральні речовини. Особливо корисно згодовувати молоду кропиву до її цвітіння. Найбільшу кормову цінність становить вид дводомної кропиви: багаторічна рослина з чотиригранним стеблом. Використовувати на корм можна як зелену масу, так і сіно та насіння рослин. Згодовувати посічену кропиву молодняку доцільно з перших днів життя. Подрібнювати зелень слід лише на один прийом, позаяк втрати вітамінів через 6 годин після скошування сягають аж 50%. Концентрація вітамінів у зеленій кропиві травневого укосу вдвічі вища від осіннього. Після цвітіння рослин використовують лише їх верхівки. Цінним кормом для худоби є висушена кропива, і заготовляти її слід у найраніші терміни відростання. Сушать зелень пучками в затінку на протязі чи вітрі. Висушені віники зберігають у ящиках або мішках у темному приміщенні. Згодовують суху кропиву, попередньо запаривши разом із мішанкою. |