П’ятниця, 12 квітня 2019 року № 29 (19676)
http://silskivisti.kiev.ua/19676/print.php?n=41969

Дочекайтесь, коли земля поспіє

ІСНУЄ велика відмінність між термінами спілий ґрунт і ґрунт такий, що можна обробляти.

Землю слід починати готувати (перекопувати, обробляти) до посадок і посівів, як тільки можливо вийти на грядку. Та це не означає, що він є спілим.

У неспілу землю сіяти насіння не можна. Ще сплять мікроорганізми, які живуть у ній, вони ще не розмножились, а відтак — ще нічим живитися кореневій системі рослин. Можливо, й зійде посіяне насіння, проте рослина буде на голодному пайку і тому хворітиме. В такій землі відчутна нестача азоту, який потрібен рослині для розвитку насамперед. Без азоту рослина вкрай недостатньо засвоює фосфор, а без нього погано розвиваються сходи. За такої ситуації сіянці ніби завмирають на певний період.

Тоді як у спілому ґрунті азот з’являється як з повітря, так і в результаті життєдіяльності мікроорганізмів. Крім того, останні виділяють у ґрунт речовини, якими живляться рослини. Життя кореневої системи рослини і мікробів нерозривно пов’язані. І цей взаємозв’язок сягає свого максимуму саме в спілій землі.

Продіагностувати спілу землю досить легко. Вона не мажеться. Її грудочки, якщо затиснути їх у долоні, тільки трохи бруднять руку. Земля з руки легко висипається, відстаючи від тіла. Вона злегка волога, прохолодна, проте не холодна.

Пришвидшити дозрівання ґрунту можна, якщо перекопану грядку вкрити прозорою плівкою на кілька днів.