Какао — чудовий напій Володимир БОЛСУН, фахівець зі східної медицини. Мова про какао. Його визнано лідером за вмістом багатьох корисних мікроелементів, а за кількістю цинку цей продукт не має собі рівних. ТАКОЖ у какао-бобах є білки, жири, вуглеводи, вітаміни групи В, клітковина й антиоксиданти. Какао містить речовини, що поліпшують пам’ять, стимулюють роботу головного мозку, нормалізують рівень холестерину в крові. Крім того, воно чинить зігрівальний та заспокійливий ефект, поліпшує клітинне дихання й обмін речовин. Новітні дослідження виявили в какао ще одну сполуку — кокохіл, яка сприяє оновленню клітин шкіри, загоєнню ран, запобігає утворенню зморщок. А речовина з нього епікатехін захищає організм від безлічі небезпечних хвороб, насамперед діабету, інфаркту, інсульту тощо. Вчені загострюють увагу на тому, що, хоча какао калорійніше, ніж чай і кава, воно не призводить до збільшення маси тіла. Невелика порція напою здатна швидко вгамувати голод, у результаті чого людина не переїдає. Тож, якщо мрієте схуднути, пийте какао. Вживати його слід у першій половині дня. Ось рецепт приготування цього корисного й смачного напою. Столова ложка порошку какао, чайна ложка кориці, 1/3-1/2 чайної ложки меленої гвоздики, щіпка солі, 0,5 чайної ложки стевії (за бажанням). На середньому вогні нагріваємо до кипіння дві склянки молока й додаємо, помішуючи, какао, спеції, стевію, сіль — аж поки все добре не розчиниться. Усі складники цього напою мають дивовижні властивості, що допомагають боротися з мікробами й зменшують ризик захворювання, надто в нестійкі весняні дні. Какао є потужним антиоксидантом, багате на магній і вітаміни, що робить його надзвичайно корисним. Кориця поліпшує кровообіг і зменшує запалення в організмі. Гвоздика має потужні антисептичні й знеболювальні властивості. Якщо вам за 40, добре пити цей напій щодня. |