Архів
Субота,
11 травня 2019 року

№ 37 (19684)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Для яскравої клумби

ОСКІЛЬКИ квіткові культури мають різну холодостійкість, тобто здатність переносити весняні поворотні приморозки, то й переселяти їх у відкритий ґрунт потрібно по черзі. При цьому важливо, щоб розсада, вирощена в закритому ґрунті, була загартована. Якщо ж пересадити без загартування, то, потрапивши під прямі сонячні промені, зніжені рослини зазнають сонячних опіків і можуть навіть загинути. Загартовувати рослини слід упродовж двох тижнів. У цей час ящики з посівами вдень виносять на відкритий простір — балкон, терасу чи в садок.

До середини травня висаджуюють розсаду годеції, декоративної капусти, ротиків, запашного горошку, левкою, лобелії, лобулярії, скабіози (на фото). Загартовані рослини витримають приморозки до мінус 4ОС. Та щоб напевне убезпечити клумбу від весняного холоду, краще з вечора вкрити її нетканим матеріалом або поставити дуги під поліетиленову плівку.

Висаджувати розсаду на клумбу бажано в похмуру погоду. Якщо вже настала спека, то краще садити ввечері. Перед цим ґрунт гарно поливають.

На підготовленій ділянці роблять лунки і наливають у них воду. Коли остання всотається, розсаду з грудкою землі опускають у лунку, притискаючи і присипаючи зверху сухою пухкою землею. Після цього рослини не поливають.

Якщо розсада добре розвинена, то потреби притінювати її нема, та коли сіянці слабкі, витягнуті, їх краще додатково замульчувати і притінити. Можна для цього використати зламане гілля з листям чи облаштувати інше укриття.

Поливати квіти слід, враховуючи погодні умови.

Зазвичай розсада приживається за 10-12 днів. В цей час її варто підживити азотними добривами. Беруть 10-15 г сечовини або 15-25 г аміачної селітри на відро води. Під рослини виливають по півлітра і одразу розпушують навколо ґрунт.

Версія для друку          До списку статтей

РОЗПУСТИЛОСЯ листя на фруктових, і можна було помітити, що відбувалося це на деревах не одночасно: одні рясно зеленіють, а інші ще тільки починають. Певна річ, маємо на увазі не видові відмінності, а лише ті випадки, коли затримка розпускання листя спричинена підмерзанням кореневої системи і «роботою» шкідників. Звідси висновок: необхідне лікування і посилене підживлення. Як провести останнє в одному з матеріалів.

Цю культуру дехто забуває посіяти на своєму городі. Як ото в приказці: «Сім літ мак не родив, і голоду не було», тільки замість слова «мак» підставимо «горох». А дарма. Якщо в сім’ї є діти, то це неабиякі ласощі для них, не кажучи вже про велику кулінарну та кормову цінність культури. Хто ще не впорався із сівбою, не біда, адже горох можна сіяти впродовж усього літа кожні два-три тижні. Тож до діла, а ми дамо рекомендації щодо агротехніки, яка є нескладною, та боротьби зі шкідниками.

Подамо також цікаве спостереження стосовно спанбонду — укривного матеріалу, який нині вже широко використовується в городництві. А річ у тому, що більшість нетканих матеріалів із лицьового і виворітного боків мають різну проникність...

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове