Субота, 11 травня 2019 року № 37 (19684)
http://silskivisti.kiev.ua/19684/print.php?n=42229

Для яскравої клумби

ОСКІЛЬКИ квіткові культури мають різну холодостійкість, тобто здатність переносити весняні поворотні приморозки, то й переселяти їх у відкритий ґрунт потрібно по черзі. При цьому важливо, щоб розсада, вирощена в закритому ґрунті, була загартована. Якщо ж пересадити без загартування, то, потрапивши під прямі сонячні промені, зніжені рослини зазнають сонячних опіків і можуть навіть загинути. Загартовувати рослини слід упродовж двох тижнів. У цей час ящики з посівами вдень виносять на відкритий простір — балкон, терасу чи в садок.

До середини травня висаджуюють розсаду годеції, декоративної капусти, ротиків, запашного горошку, левкою, лобелії, лобулярії, скабіози (на фото). Загартовані рослини витримають приморозки до мінус 4ОС. Та щоб напевне убезпечити клумбу від весняного холоду, краще з вечора вкрити її нетканим матеріалом або поставити дуги під поліетиленову плівку.

Висаджувати розсаду на клумбу бажано в похмуру погоду. Якщо вже настала спека, то краще садити ввечері. Перед цим ґрунт гарно поливають.

На підготовленій ділянці роблять лунки і наливають у них воду. Коли остання всотається, розсаду з грудкою землі опускають у лунку, притискаючи і присипаючи зверху сухою пухкою землею. Після цього рослини не поливають.

Якщо розсада добре розвинена, то потреби притінювати її нема, та коли сіянці слабкі, витягнуті, їх краще додатково замульчувати і притінити. Можна для цього використати зламане гілля з листям чи облаштувати інше укриття.

Поливати квіти слід, враховуючи погодні умови.

Зазвичай розсада приживається за 10-12 днів. В цей час її варто підживити азотними добривами. Беруть 10-15 г сечовини або 15-25 г аміачної селітри на відро води. Під рослини виливають по півлітра і одразу розпушують навколо ґрунт.