Субота, 11 травня 2019 року № 37 (19684)
http://silskivisti.kiev.ua/19684/print.php?n=42209

  • Актуально

Iнавгураційні пристрасті

Михайло ГУБАШ.

Отримавши перемогу на виборах президента, Володимир Зеленський поки що залишається таким собі весільним генералом — слава і пошана вже є, а реальних повноважень ще нема.

А З’ЯВЛЯТЬСЯ вони лише після його інавгурації, яка за законом має відбутися не пізніше 3 червня. Втім, «сходження на трон» може статися й набагато раніше. Все залежить від дати, яку має ухвалити Верховна Рада 14 травня.

Сам новообраний президент забажав, щоб ця офіційна церемонія тривала у неділю, 19 травня. Проте одразу ж цю дату спробували піддати «люстрації» — мовляв, цього дня в Україні відзначатимуть День пам’яті жертв політичних репресій, установлений Указом президента в 2007 році і призначений на третю неділю травня. «Тобто це траурний день, в який проводяться жалобні заходи по всій Україні, обмежено розважальні заходи та мовлення на ТБ», — написав у «Фейсбуці» керівник Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович. Його думку відразу ж підтримало і почало транслювати через ЗМІ чимало політиків і «зацікавлених осіб».

Втім, в обох таборах наголошують, що дата інавгурації має бути призначена якнайшвидше (що не означає її проведення раніше чи пізніше), щоб іноземні делегації встигли підготувати свої візити і узгодити графіки роботи з планами їхніх керівників. До речі, на зустрічі В. Зеленського з керівниками ВР і парламентських фракцій поряд із 19 травня спочатку фігурувала й дата 28 травня. Втім, новообраний президент її відкинув. Його опоненти пояснили, що останній день, коли він має право розпустити парламент і призначити дострокові вибори до ВР, — 27 травня. Мовляв, саме через це й розпалилися пристрасті навколо дати проведення інавгурації. Проте деякі юристи заперечили — «розігнати» ВР Зеленський має право аж до 14 червня. Відразу згадується відома приказка, в якій порівнюється закон із дишлом…

Якщо ж виходити з позиції здорового глузду, логічним виглядає якомога швидше прийняття повноважень новообраним президентом, аби він розпочав реальну роботу із втілення всього обіцяного (чи «не обіцяного») українському народові.