Субота, 11 травня 2019 року № 37 (19684)
http://silskivisti.kiev.ua/19684/print.php?n=42212

  • Подія

Український фактор: світ пам’ятає

Олена БЕГМА.

У ці травневі дні по всьому світу у багатьох країнах відбуваються заходи з ушанування пам’яті жертв нацизму у Другій світовій війні — наймасштабнішої з усіх воєн і збройних конфліктів в історії людства, яка коштувала життя мільйонів людей та завдала непоправних втрат людській цивілізації та культурі.

ЗОКРЕМА, у ній взяла участь 61 країна, або 80% населення Землі, воєнні дії відбувались на територіях 40 країн. Загальні людські втрати, за підрахунками істориків, становили 50-55 мільйонів осіб, зокрема 27 мільйонів поглинули фронти війни…

Під час цих пам’ятних заходів за внесок у Велику Перемогу лунає і подяка уродженцям України, 7 мільйонів яких тоді воювало у лавах Червоної армії. У війну етнічні українці, окрім Червоної армії, воювали також у складі військових частин учасників антигітлерівської коаліції — в американській та канадській армії (в останній їх нараховувалося близько 40 тисяч), у французькому Русі опору. Тисячі українців служили у польській армії генерала Владислава Андерса; західні українці становили 2% складу польської дивізії ім. Тадеуша Костюшки та 70% чехословацької бригади генерала Людвіга Свободи… Загалом у Другій світовій війні загинув кожен п’ятий українець, непоправних втрат зазнала фактично кожна родина.

…Нинішнього 8 травня, у день підписання Акта беззастережної капітуляції нацистської Німеччини, Томаш Петршичек — міністр закордонних справ Чехії, окупованої нацистами у роки Другої світової війни і військові частини якої воювали у складі армій західних союзників Антигітлерівської коаліції, взяв участь у вшануванні пам’яті жертв нацизму біля меморіалу воїнам 1-го Українського фронту. Він наголосив, що в ті буремні роки Чехословаччину визволяли представники різних народів. При цьому особливо подякував українцям, чимало яких у боях із ворогом на теренах сьогоднішньої Чехії виявляли героїчну звитягу і віддали свої життя за визволення їхньої країни. Дипломат, зокрема, зазначив: «У звільненні країн Центральної та Південно-Східної Європи від фашистських загарбників великим є внесок чотирьох Українських фронтів. Я тут представляю чеський уряд, щоб подякувати українцям, які воювали проти нацизму в лавах Червоної армії. Сини та доньки України віддали свої життя за визволення Чехословаччини».

Захід був організований посольством України в Чехії спільно з ветеранською організацією «Спілка чесько-словацьких легіонерів» та за підтримки Міністерства оборони України і Міністерства оборони Чехії. Особливими гостями на церемонії були чеські ветерани, яких через поважний вік залишилось зовсім мало.

Ці слова чеського політика набувають особливої ваги на тлі заяви, зробленої кілька років тому президентом РФ Володимиром Путіним, що, мовляв, Росія перемогла б у війні і без українців. Томаш Петр­шичек і багато його співвітчизників аж ніяк із цим не згодні.