Субота, 11 травня 2019 року № 37 (19684)
http://silskivisti.kiev.ua/19684/print.php?n=42226

Що слід враховувати, підживлюючи рослини

АЗОТНІ добрива зазвичай вносять навесні, на початку вегетації рослин. Вони відразу реагують на підживлення: починають активно розвиватися. При цьому знижується імунітет і культури швидше уражуються хворобами.

Це відбувається тому, що надмірний уміст азотних добрив призводить до розбалансування живлення, а в результаті ще й накопичуються нітрати.

Максимальна кількість нітратів у плодах нагромаджується після застосування аміачної чи натрієвої селітри, а менше — при внесенні сечовини і сульфату амонію.

Добрива слід вносити, зважаючи на погодні умови.

Підживлення в холодний період не дає користі, позаяк поживні речовини погано надходять до коренів. За температури нижче 8°С різко знижується поглинання азоту і фосфору. Підвищені дози першого при цьому діють на рослину вкрай негативно, особливо на кислих ґрунтах. Підживлювати на таких ділянках слід у теплішу пору. До того ж у таких місцевостях корисно вносити гранульований суперфосфат, позаяк фосфор відіграє провідну роль у підвищенні холодостійкості. Рослини повніше засвоюють фосфор на вапнованих ґрунтах та тих, де внесено органічні добрива.

Важливо також робити підживлення по вологому ґрунту. Якщо довго немає дощу, ефективність від унесення добрив різко знижується. Це пояснюється тим, що погіршуються ґрунтові умови, відтак підвищується концентрація розчину добрив, що часто призводить до інтоксикації землі, особливо азотом, що спричиняє опіки коренів, а також негативно позначається на мікрофлорі. Ось чому необхідно перед підживленням щедро полити рослини.

Вкрай важливо правильно застосовувати рідкі добрива. Неприпустиме потрапляння розчину на листя рослин. Підживлення вносять по борозенках, а в разі потрапляння на зелену масу розчин слід змити чистою водою.

Також до опіків призводить унесення рідких добрив по сухому ґрунту, адже при цьому потерпають корені.

Не можна розсипати сухі добрива, сподіваючись, що пройде дощ і вони всотаються в ґрунт.

Підживлювати будь-які овочеві чи плодові насадження слід, керуючись загальним правилом: краще недодати, ніж передати куті меду. Достатньо підживити городину один-два рази за сезон у так звані критичні фази росту та розвитку рослин, що буде найефективніше.