Субота, 11 травня 2019 року № 37 (19684)
http://silskivisti.kiev.ua/19684/print.php?n=42228

Чим підгодувати часник?

НА КОЖНОМУ городі є ярий або озимий часник, але великі головки виростають не на кожному, і причина зовсім не в сорті. Необхідно забезпечити належний догляд протягом усього вегетаційного періоду. Важливу роль відіграє весняне підживлення часнику, зокрема в травні. Справа ця не така проста, як здається на перший погляд.

Озимий часник добре зимує і з настанням тепла активно йде в ріст, тому і збирають його раніше.

У першій декаді травня підживлюють також і озимий, і ярий часник, оскільки в останнього у цей час формуються головки. Визначити час внесення добрива для ярого часнику просто: у нього має сформуватися три-чотири повноцінних листки. Обидва види часнику протягом усього вегетаційного періоду підживлюють тричі — двічі навесні, а останнє проводять у середині червня. Важливо дотримуватися дозування і не захоплюватися органікою.

Оскільки часник не любить надлишку вологи в ґрунті, підживлення суміщають з поливами, але поливати потрібно під основу стебла, щоб уникнути опіків на листі.

Поповнити нестачу поживних речовин після зими допоможе розчин сечовини. Концентрація невелика — 1 столову ложку розводять у 10 літрах води. На квадратний метр насаджень витрачають близько 2-3 літрів поживної рідини.

Можна використати також розчин нітрофоски або нітроамофоски. Для приготування розчину на відро води (10 літрів) беруть 2 ст. ложки добрива. На «квадрат» грядки витрачають 3-4 літри такого добрива.

Якщо з осені часник не підживлювали попелом, це роблять у травні. Попіл просівають крізь решето і посипають міжряддя з одночасним розпушуванням ґрунту. Можна також застосовувати настій попелу як підживлення.

Якщо вирішили вдатися до позакореневого підживлення, то добрива використовують ті ж, що й при поливі, але дозу треба брати вдвічі меншу. Процедуру обприскування часнику проводять ввечері або похмурого дня.