Субота, 11 травня 2019 року № 37 (19684)
http://silskivisti.kiev.ua/19684/print.php?n=42230

Що таке імуноцитофіт

НА ПРИЛАВКАХ щороку з’являються нові препарати для садівництва й городництва. Та далеко не завжди можна отримати кваліфіковану консультацію щодо їх застосування. Імуноцитофіт — препарат не новий, проте не всі правильно його використовують. Тому про нього докладно і доступно.

Імуноцитофіт сприяє розвитку захисних реакцій рослин, має адаптогенні та антистресові властивості, стимулює імунну систему.

Випускають його в таблетках блакитного кольору (іноді фіолетового).

Імуноцитофіт — це суміш етилових ефірів вищих жирних кислот і сечовини. Дія препарату полягає у посиленні ростових процесів і природного імунітету рослин проти хвороб. Він ефективний проти фітофторозу, ризоктиніозу, різних видів парші, чорної ніжки, борошнистої роси, сірої і білої гнилі, бактеріозу, сприяє загоєнню ран.

Препарат не фітотоксичний. Цінним є те, що імуноцитофіт безпечний для живих організмів, комах та людей. Його можна використовувати сумісно з інсектицидами: децисом, фастаком, арриво, цимбушем, карате.

Не можна застосовувати одночасно з біопрепаратами і перманганатом калію.

Проникнення препарату в насіння досягається протягом кількох годин. Максимальний ефект настає через 7-10 днів.

Одну таблетку імуноцитофіту розчиняють у столовій ложці холодної води, періодично помішуючи протягом півгодини.

Для приготування робочого розчину в отриманий концентрат препарату додають потрібну кількість води залежно від виду обробки та культури.

Готовий розчин зберігають не довше як 12 годин.

Не варто обробляти рослини одночасно з поливанням, у дощ чи по росі.

Для обробки насіння перед висіванням одну таблетку розчиняють у 10-15 мл води. В залежності від величини насіння його витримують від 3 до 24 годин.

Для обробки сотки вегетуючих рослин до концентрату додають 4 л води і одержаним розчином обприскують насадження.

Помідори перший раз обробляють у фазі бутонізації, другий — під час цвітіння першої китиці, втретє — коли цвіте третя китиця.

Огірки перший раз обприскують при відростанні двох-чотирьох листків, другий — на початку цвітіння, третій раз — у пору масового плодоношення.

При загрозі спалаху захворювання обробка імуноцитофітом насіння і рослин стимулює імунітет і активізує ріст, діє як фунгіцид, справляє лікувальний ефект.