Вівторок, 11 червня 2019 року № 46 (19693)
http://silskivisti.kiev.ua/19693/print.php?n=42527

  • У Верховній Раді

«Кадровий бліцкриг» не вдався

Марина ТІШКОВА.

Минулий пленарний тиждень депутати провели ефективно, працюючи з ентузіазмом. Загалом розглянуто 16 проектів законів та постанов, ухвалено сім законів.

НАЙЦІКАВІШИЙ для суспільства і політикуму Закон «Про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України», в якому прописана процедура імпічменту президента. Основні його положення було охарактеризовано в минулому номері. Однак чи набуде він чинності, велике питання. Представник Президента В. Зеленського у Верховній Раді Р. Стефанчук заявив, що є причини для того, щоб чільник країни його ветував. Реакція нової Банкової цілком закономірна…

Ухвалено євроінтеграційний міні-пакет. Зокрема, доповнено 27-й додаток до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, у якому визначені нові енергетичні стандарти. Буде створено двосторонній механізм моніторингу. За словами віце-прем’єра І. Климпуш-Цинцадзе, це має стати передумовою енергонезалежності України. Другий закон — «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації актів законодавства Європейського Союзу у сфері технічного регулювання». Він покликаний забезпечити адаптацію національного законодавства в частині технічних регламентів законодавства Європейського Союзу. Вітчизняні результати випробувань та сертифікації продукції визнаватимуться на європейському рівні, що повинно спростити доступ нашої продукції на міжнародні і європейські ринки: скасується подвійна сертифікація.

Далі — блок законів військової тематики. Внесено технічні зміни до Закону «Про оборону України», який доповнили новими термінами — «військова стандартизація», «військовий стандарт», «стандарт НАТО». Ухвалено закон, на який чекали кілька років іноземні добровольці, що стали на захист України. Після набуття ним чинності воїни зможуть набути громадянство нашої держави за спрощеним порядком, також вони будуть убезпечені від необґрунтованої видачі недружній до України країні. А ще запроваджено покарання за незаконне носіння військової форми ЗСУ, орденів і медалей особами, які не мають на це права: штраф 150-200 неоподатковуваних мінімумів. За наругу над похованнями учасників Другої світової та нинішньої війн — строк ув’язнення від трьох до п’яти років.

У четвер розпочато розгляд у другому читанні проекту Виборчого кодексу — без перебільшення, наймасштабнішого законопроекту в історії цього скликання. До нього надійшло понад чотири тисячі правок. Законо-проект передбачає запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими партійними списками на парламентських виборах, а також зміну виборчої системи на місцевих виборах.

Окремо слід зазначити, що «кадровий бліцкриг» Банкової не вдався. Парламент не прийняв відставку міністрів закордонних справ П. Клімкіна, оборони С. Полторака та голови Служби безпеки України В. Грицака. В. Зеленський кандидатур на заміну не вніс, отже, залишати воюючу країну без злагодженої команди неприпустимо.

У п’ятницю під час традиційної «Години запитань до уряду» про стан справ у довіреній галузі поінформував віце-прем’єр регіонального розвитку будівництва та ЖКГ Г. Зубко. Він підбив підсумки співпраці уряду та Верховної Ради у проведенні реформи енергоефективності. За його словами, було започатковано новий, європейський, підхід до споживання енергії. Завдання на перспективу — дотримуватися обраного курсу і вдосконалювати його.

Наступне пленарне засідання — 18 червня.