Вівторок, 11 червня 2019 року № 46 (19693)
http://silskivisti.kiev.ua/19693/print.php?n=42531

  • Освітня панорама

Вступні іспити повертаються

Олена БЕГМА.

НАСТУПНОГО року вітчизняні коледжі й технікуми вперше проведуть набір студентів — здобувачів професійної передвищої освіти рівня «молодший бакалавр». Такі зміни передбачені проектом закону «Про професійну передвищу освіту», ухваленому парламентом у другому читанні 6 червня. Відтак названі заклади вже не набиратимуть абітурієнтів на «молодшого спеціаліста».

Разом із тим законопроект скасовує обмеження за віком для здобувачів професійної освіти. Відтак у технікумах і коледжах зможуть навчатися не тільки нещодавні випускники шкіл, як нині, а й дорослі будь-якого віку, які побажали змінити професію. Із прицілом на них у законі прописано норму про можливість вступу до коледжів і технікумів не лише за результатами ЗНО, а й «на базі випробувань безпосередньо у самих навчальних закладах». Таким чином, українці, які давно закінчили школу і зараз хочуть змінити професію, зможуть вступити до закладу. Навіть більше — здобути коштом держбюджету кілька професійних освіт.

Курс на життєві компетентності

ВЕРХОВНА Рада прийняла за основу проект закону «Про повну загальну середню освіту». Документ доповнює закон «Про освіту» і надає механізми для реалізації реформи «Нова українська школа» учням, учителям, батькам та освітнім управлінцям.

Отже, пріоритетом навчання у загальноосвітній школі має стати набуття учнем так званих життєвих компетентностей і навичок. Тож на уроках більше уваги приділятимуть не теорії, а різним практичним заняттям, дослідам та експериментам. Учні мають можливість вже з середньої школи не лише вибирати предмети зі списку на додаток до обов’язкового, а і, якщо мають заняття на стороні, погодити індивідуальний графік відвідування школи. Документ дозволяє створювати міжкласні групи для вивчення вибіркових предметів.

Учителям доведеться не лише періодично підтверджувати ліцензією свій фаховий рівень, а й коштом держави проходити перенавчання відповідно до запитів сьогодення.

У той час як директор законодавчо стає посадою, на яку обираються за конкурсом. Причому перебувати на ній педагог може не довше як два терміни поспіль. Директор школи самостійно формує вчительський колектив закладу. Педпрацівники, що досягли пенсійного віку та яким виплачується пенсія за віком, працюють на основі трудових угод, які укладаються на термін від року до трьох.

Безробіття з університетським дипломом

МАЙЖЕ половина від усіх безробітних, які реєструються у службі зайнятості, мають вищу освіту. В той час як сьогодні найзатребуваніші й високооплачувані спеціалісти багатьох робітничих професій, надто кваліфіковані з інструментом. Про це повідомила в.о. голови Державної служби зайнятості Ольга Макогон. Є над чим замислитися нинішнім випускникам загальноосвітніх шкіл.

Бюджетних місць поменшало

КАБІНЕТ міністрів України схвалив постанову, якою затверджуються обсяги державного замовлення у вищих навчальних закладах. Так, кількість бюджетних місць порівняно з минулим навчальним роком на рік наступний скоротилася на 10% і нині сягає 191 тисячі. Найбільше Мінекономіки скоротило державне замовлення для магістерських програм різного професійного спрямування. Чим дало зрозуміти: країні потрібні передовсім бакалаври. Проте й за цим освітнім профілем поменшав запит на спеціальності у царині гуманітарних наук, тоді як технічні спеціальності додали у кількості. Надто з автоматизації і приладобудування. «Держзамовлення має відповідати потребам ринку. З наступного навчального року його будуть формувати залежно від потреб ринку праці, надаючи підвищені стипендії спеціалістам затребуваних напрямів», — йдеться у повідомленні прес-служби Мінекономіки.

Дитячий відпочинок влетить у копійку

ЗАЗВИЧАЙ великим клопотом для батьків є вибір, де дитина у шкільні канікули може не лише оздоровитись, а й змістовно відпочити. Таборів вистачає, але вони нині дуже різняться умовами, харчуванням тощо. Так, порівняно з минулим роком табори на морі здорожчали щонайменше на 15%. Тепер доба перебування у них пересічно стартує від 450-500 гривень. Хіба що денні шкільні табори тримають старі ціни. А найдорожчими на ринку є заклади, що пропонують не тільки відпочинок на морі чи в лісі, а й освітні програми. Зокрема, за двотижневе перебування своєї дитини в англомовному дитячому таборі у Карпатах доведеться викласти пересічно від 20 тисяч гривень. Є й дорожчі заклади…

Як бачимо, відпочинок дитини, а коли ще й двох і більше, відчутно спустошить сімейний бюджет. Не всі батьки, на жаль, можуть дозволити собі організувати дитині таку «розкіш» на канікулах.

Крапка у скандальній ректорській епопеї

КАТЕРИНА Амосова, відсторонена від посади ректорка Київського національного університету імені Богомольця, почала працювати кардіологом у мережі лікарень «Добробут».

…У суспільстві набули недоброї слави слабенькі загалом знання, які давав цей виш своїм випуск­никам, а також «порядки», які у ньому панували. Зокрема, відомо про численні факти, коли за хабар цілими групами складались іспити й заліки, при цьому викладачі самі називали суми, які належало сплатити… Зрештою Міністерство охорони здоров’я, у віданні якого перебуває університет, взялося за його «генеральне прибирання». Причому після того, як було провалено кваліфікаційний іспит для студентів «Крок», МОЗ почало його з «голови». Двічі головне медичне відомство знімало Амосову з посади ректора, відтак вона поновлювалася через суд. Утретє битву з МОЗ за ректорське крісло Катерина Амосова програла.