Вівторок, 11 червня 2019 року № 46 (19693)
http://silskivisti.kiev.ua/19693/print.php?n=42545

  • Довкілля

Диви, і мед буде з пластику

Лариса ПИЛИПЕНКО.

Ще у 2013 році науковці висловлювали велике занепокоєння, що деякі бджоли збирають поліуретан і поліетилен, щоб разом з натуральними матеріалами використовувати їх для будівництва своїх гнізд. Відтоді забруднення довкілля пластиком сягнуло ще більшої межі. А тут аргентинські біологи забили на сполох: вони виявили, що дикі бджоли стали будувати свої гнізда цілком із пластикового сміття.

ДОСЛІДНИКИ з Національного сільськогосподарського інституту Аргентини вивчали біологію запилення плантацій цикорію. Вони встановили в полях 63 штучних гнізда, які виконують роль пасток.

Ці гнізда нагадують за формою укриття для бджіл, які останніми роками розміщують на плантаціях фермери, зацікавлені в запиленні полів. Вони мають вигляд довгих пустотілих трубок, що нагадують природні воскові стільники, які створюють бджоли. Такі пастки дають змогу оцінити стан бджоло-сім’ї в реальному часі. Зазвичай дикі бджоли заповнюють внутрішню порожнечу таких трубок природними матеріалами — листям, пелюстками квітів, дрібною галькою, землею, смолою. Вони створюють із цих матеріалів окремі стільники, кожний з яких містить личинку бджоли, що росте.

Протягом двох сезонів медозбору вчені щомісяця перевіряли свої пастки. Їм вдалося виявити тільки три гнізда, якими регулярно користувалися бджоли. Два з них були побудовані з землі і трави, і в них мешкали п’ять здорових дорослих бджіл. У третьому ж розміщувалися три осередки, два з яких були викладені синіми пластиковими волокнами, мабуть, взятими з викинутого пластикового мішка. Третій осередок був зроблений з пластикових волокон білого кольору, але міцніших.

«З цих трьох осередків в одній була знайдена мертва личинка, в другій личинка успішно перетворилася на дорослу бджолу, а третій осередок залишився недобудованим», — пишуть автори дослідження. Ймовірно, це була європейська бджола-листоріз, судячи з того, як вона нарізала пластикові волокна. Бджоли поводилися з волокнами так само, як зі стеблами трави.

Перший випадок, коли дослідники знайшли повністю пластикове гніздо, звучить і має вигляд фрагмента з антиутопного роману. Ймовірно, через глобальне забруднення планети бджоли почали потроху адаптуватися до нових умов і шукати альтернативні матеріали для будівництва жител. До речі, науковці припускають, що комахи почали використовувати пластик не через нестачу природних матеріалів, а через його захисні властивості. На навколишніх полях біля місця, де виявлені гнізда, фермери застосовували згубні для комах гербіциди, а пластик захищає від шкідливих речовин краще, ніж листя і крихітні гілки.

Хай там як, нове відкриття стало черговим нагадуванням про те, що планета перебуває в дуже небезпечному становищі. Також дослідження вкотре довело здатність бджіл гнучко реагувати на зміни довкілля і навіть знаходити з цього користь.