Архів
Вівторок,
10 вересня 2019 року

№ 71 (19718)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  • За рубежем
Вимагають вищих зарплат

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Страйкують пілоти «British Airways».

Докладніше...
Початок інтеграції

АЛБАНІЯ готується до переговорів про вступ до ЄС.

Докладніше...
Погрожують «відкрити ворота»

ТУРЕЧЧИНА пригрозила ЄС відкрити для біженців кордон у Європу.

Докладніше...
Сформували уряд    

СУДАН. Уперше після повалення влади президента Омара аль-Башира сформовано уряд.

Докладніше...
Переговори у глухому куті

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Сполучені Штати вчергове посилили санк-ції проти офіційного Пхеньяна.

Докладніше...
Два президенти на одну країну

ВЕНЕСУЕЛА. Проти лідера опозиції Хуана Гуайдо порушено кримінальну справу.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Довгоочікуваний обмін

Михайло ГУБАШ.

Олег Сенцов із сестрою Аліною.

Фото apostrophe.ua

У суботу, 7 вересня, українські в’язні Кремля повернулися на рідну землю. Про деталі, пов’язані з усіма перипетіями складного процесу обміну, відомо дуже небагатьом.

ЧИМАЛО експертів нарікали на нерівноцінність обміну за формулою 35 на 35. Мовляв, 24 українських моряків Росія мала повернути на батьківщину згідно з ухвалою Міжнародного трибуналу з морського права, а не в обмін на засуджених або затриманих в Україні 15 росіян і 20 сепаратистів. Ціла буря емоцій здійнялася й навколо колишнього командира роти протиповітряної оборони «ДНР» Володимира Цемаха — цінного свідка у справі трагедії рейсу МН17.

З іншого боку, серед визволених українців — вже всесвітньо відомий режисер Олег Сенцов, звільнення якого роками добивалася як українська, так і світова політична і мистецька спільнота. Серед них і Микола Карпюк, який під час Революції гідності не тільки очолював УНА-УНСО, а й фактично, за однією з версій, керував «Правим сектором», про що було, як кажуть, широко відомо, але тільки у вузьких колах. Російське керівництво провело спецоперацію із його захоплення, підступно запросивши чоловіка на переговори про майбутню долю російсько-українських відносин. Результат відомий. А хто не чув про громадського активіста кримчанина Володимира Балуха, про стійкість і мужність цього справжнього патріота Батьківщини?

Хай там як, а головним є те, що наші моряки і 11 політв’язнів Кремля уже вдома, дихають рідним повітрям, обнімають своїх близьких і рідних людей.

Тепер треба намагатися звільнити й інших українських бранців, які утримуються в російських казематах та «на підвалах» у «ЛДНР». Зокрема, й активістів кримськотатарського народу, про що окремо наголосили в держдепартаменті Сполучених Штатів Америки. І журналіста Станіслава Асєєва, якого вже понад два роки тримають у «денеерівській» в’язниці. І сотні інших українських бранців.

Ось як із цього приводу висловилася людина, якій довелося пережити всі жахіття ворожого полону, — колишній боєць «Айдару» Олександр Алієв: «Повертати потрібно всіх. І хороших, і поганих. Хороших звільняти, нагороджувати і т. д. Поганих судити, розслідувати, що там і як. Але забирати потрібно всіх і розбиратися самим». До речі, коментуючи події у Керченській протоці наприкінці листопада 2018-го, «Сільські вісті» щодо подальшої долі полонених моряків висловлювали тоді впевненість, що «нагороди ще знайдуть своїх героїв». Чекатимемо на відповідний указ Президента.

Повернення в Україну військовополонених і політв’язнів викликало схвальні відгуки з боку світових лідерів — Дональда Трампа (США), Ангели Меркель (Німеччина), Дональда Туска (Євросоюз) та інших. Усі вони не тільки привітали Україну зі звільненням її громадян, а й висловили побажання подальших кроків, які ведуть до встановлення миру.

Вже після успішного обміну полоненими президенти України і РФ Володимир Зеленський і Володимир Путін провели телефонну розмову. «Сторони наголосили, що задоволені результатом виконання домовленостей у рамках першого етапу на шляху до нормалізації діалогу. Також президенти двох країн домовилися найближчим часом обговорити дату проведення зустрічі у Нормандському форматі. Крім того, йшлося про подальші кроки у рамках Мінського процесу для врегулювання конфлікту на Донбасі», — повідомили з цього приводу в Офісі президента України.

Тож сподіватимемося, що мир в Україну таки прийде. Проте дуже важливо, щоб його досягнення не сталося за рахунок неприпустимих поступок із боку України, які в політикумі назвали «червоними лініями». Компроміс має бути взаємний. На думку багатьох експертів і політиків, на амністію бойовиків, які не скоювали кривавих злочинів, можна погодитися. А от «особливий статус» у вигляді автономії Донбасу надавати в жодному разі не можна. Адже це тільки продовжить тління сепаративних настроїв і нестиме загрозу нового конфлікту в майбутньому.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Прилетить чародійник і безплатно покаже...
Читати
Увага: маніпуляції
Читати
Дзвенітимуть, а не шелестітимуть
Читати
На хліб з маслом у середньому вистачає
Читати
Хто не встиг, той оштрафований
Читати
У зиму ввійдемо впевнено
Читати
Зерно поїхало світом...
Читати
...I курятина також
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове