Вівторок, 10 вересня 2019 року № 71 (19718)
http://silskivisti.kiev.ua/19718/print.php?n=43367

  • З усіх усюд

Пам’ятна осінь

Марія КРАМАР.

АФРИКАНСЬКА чума свиней є великою проблемою не лише для України. Потерпають від цього вірусу і країни Східної Азії, для яких свинарство — одна з провідних галузей економіки. У багатьох із них запроваджено жорсткі карантинні заходи, які мають убезпечити від розповсюдження АЧС. Стосуються вони не тільки виробників свинини, а й усіх громадян.

Нині у Китаї триває фестиваль «Середина осені», який традиційно відзначається поїданням випічки з широким асортиментом начинок, зокрема й зі свинини. Зазвичай на нього прибуває багато туристів з інших азіатських країн, які купують фестивальні смаколики і везуть їх додому як сувенір. Вчинив так і житель Тайваню, за що поплатився 6,4 тисячі американських доларів. Саме такий штраф він був змушений заплатити за те, що увіз у країну випічку зі свининою, не повідомивши про це працівників митної служби. У додачу до штрафу конфіскували й їстівний сувенір.

Справа в тому, що на острові діє заборона на свинячі вироби з Китаю, де лютує епідемія АЧС, яка вже призвела до загибелі мільйонів цих тварин. Торік у вересні тайванський уряд запровадив штрафи за ввезення продуктів зі свинини з уражених епідемією територій. Спочатку він становив 15 тис. тайванських доларів ($470), пізніше був збільшений до 200 тис. тайванських доларів ($6,4 тис.). А на час проведення «Середини осені» митні служби країни отримали вказівки посилити перевірку громадян, що повертатимуться із Китаю. Можна не сумніватися, що цьогорічний фестиваль оштрафованому чоловікові запам’ятається на все життя.