Вівторок, 8 жовтня 2019 року № 79 (19726)
http://silskivisti.kiev.ua/19726/print.php?n=43626

Дослівно

Мирослав Гай, офіцер, військовий журналіст.

Верховна Рада України і Офіс президента будуть погоджувати з Росією позицію щодо підготовки законопроєкту про особливий статус деяких районів Донбасу. Про це повідомив голова Комітету з питань зовнішньої політики і міжпарламентського співробітництва (фракція «Слуга народу») Богдан Яременко.

З такою швидкістю і в такому обсязі, в якому закони ухвалюються в Україні, напевно, закони не приймаються в жодній цивілізованій країні світу. Це означає, що Офіс президента готує всі законопроєкти і пропонує монобільшості просто натиснути на кнопочку.

Отже, остаточне рішення в питанні особливого статусу Донбасу не за Верховною Радою, а за Російською Федерацією. Адже із нею, сказав пан Яременко, потрібно узгодити законодавчу ініціативу, з якою виступає Офіс президента. Фактично в Росії напишуть цей закон з вигідними для себе умовами, вирішуючи свої військово-політичні завдання. Принаймні вони внесуть до закону ключові корективи.

Де-факто це повне нівелювання інституту парламентаризму і втрата суверенітету України. Нам кажуть, що закон буде написаний за посередництва країни-агресора, яка має свої війська на нашій території, а значить, ми змушені з нею узгоджувати цей закон. Фактично ми ухвалюємо закони, які нав’язані під дулом автомата. Ось що сказав Яременко. Це його слова. Я не знаю, чи все насправді саме так. Але маю підозри на 90%, що так воно і є.

Це нагадує якесь страшне божевілля, і здоровий глузд хоче сказати: «Та ні, не може такого бути…»