Вівторок, 8 жовтня 2019 року № 79 (19726)
http://silskivisti.kiev.ua/19726/print.php?n=43639

  • На зв’язку — Одещина

То що ж у тій «формулі»?

Олександр ВИНОГРАДІВСЬКИЙ.

СОТНІ одеситів вийшли на акцію протесту проти підписання Україною так званої «формули Штайнмаєра». Як передає «Думська», серед присутніх було помічено чимало відомих особистостей: депутати, громадські діячі, митці, ветерани війни на сході. Наголошувалося, що не можна допустити здачу окупованих територій на умовах агресора. Після мітингу учасники вирушили до обласного управління СБУ, де залишили звернення з вимогою оприлюднити підписаний Кучмою документ і притягнути до кримінальної відповідальності ініціаторів підписання з боку України як державних зрадників.

Порти віддають у концесію

МІНІСТЕРСТВО інфраструктури України планує передати в концесію порти, залізничні вокзали і аеропорти. Про це повідомив міністр інфра-структури Владислав Криклій під час робочої поїздки в Одесу, у ході якої він представив перші такі проєкти.

Уряд вбачає значні резерви розвитку українських морських портів завдяки механізму передачі державної власності в розпорядження приватних осіб чи фірм. При цьому, як пообіцяв міністр, протягом п’яти років концесіонер не зможе звільняти працівників із власної ініціативи, а протягом трьох років знижувати розмір заробітної плати.

А серед службовців безробіття

В ОДЕСІ, за останніми даними, на обліку в міському центрі зайнятості перебуває 1913 безробітних осіб. Із цього числа 65% припадає на жіноче населення, а понад третина — це молодь у віці до 35 років. Тенденція така, що 85% безробітних — службовці, 14% — робітники і лише 2% — особи, які не мають професії. Нагадаємо, що середня соціальна допомога на сьогодні становить 4,9 тисячі гривень на місяць, а кількість вакансій на ринку праці Одеси нині майже удвічі перевищує кількість зареєстрованих безробітних.

Житло для звільнених з полону

24 УКРАЇНСЬКІ моряки, що повернулися з російського полону, отримали сертифікати на двокімнатні квартири в Одесі. Вони вже змогли оглянути свої оселі — до речі, в одному будинку. Тож усі будуть сусідами.

Кожна квартира має загальну площу 59,71 квадратного метра, розташована в новобудові на окраїні міста з хорошою інфраструктурою. В експлуатацію житло має бути здане до кінця 2019 року.

Ні туди ні сюди

«УКРЗАЛІЗНИЦЯ» планує закрити залізничну станцію «Дзинілор», що у Кілійському районі, обґрунтовуючи таке рішення зменшенням вантажопотоку. Втім, районна влада вважає, що вантажних перевезень залізничним транспортом стало значно менше через запровадження залізницею додаткового збору в розмірі семи тисяч гривень за кожен вагон. Через це нововведення аграрії змушені більшість продукції доставляти у порти автотранспортом.

Тим часом у Роздільнянському районі вже вкотре місцеві мешканці перекрили ділянку автошляху поблизу села Павлівка. Вони обурені тим, що перевантажені фури плюндрують дорогу, на якій ще навіть повністю не завершені ремонтні роботи. З цієї ж причини під загрозою знищення перебуває і ділянка дороги в напрямку селища Лиманське.

Книгозбірня, що не старіє

ОДЕСИТИ урочисто відзначили 190-річчя Одеської національної наукової бібліотеки. На сьогодні це один із найкращих бібліотечних закладів України, його книжкові фонди налічують понад 5 млн одиниць (для порівняння — 187 тис. було у 1917 році) і охоплюють літературу з усіх галузей знань. У відділі рідкісних видань та рукописів зберігаються особливо цінні твори XII-XV століть. Щороку заклад бере участь у понад 200 творчих і наукових проектах, у тому числі міжнародних.

Ковбасного дефіциту не очікується

ПОБЛИЗУ траси Одеса — Київ, на в’їзді до смт Любашівки, пройшов ковбасний фестиваль-ярмарок «Любашівка — столиця української ковбаси». Місцеві фермери та звичайні сільські сім’ї представили високоякісний екологічний продукт, що вигідно відрізняється від імпортних товарів, сповнених консервантів та ГМО. Колоритність фестивалю забезпечили розмаїття смачних виробів та чудові концертні номери заслужених артистів і діячів мистецтв України, народних вокальних та хореографічних колективів. Гості свята мали можливість посмакувати ексклюзивними ковбасами, взяти участь у майстер-класах та конкурсах з виготовлення м’ясної продукції.

«Пума» із підвалу

В ОДЕСІ та в Овідіопольському районі співробітники правоохоронних органів виявили підпільні цехи, які спеціалізувалися на пошитті «брендового» одягу популярних марок «Пума», «Найк» та ін. Шили продукцію вихідці з Азії (в одному підвалі — 15, в іншому — 10 осіб), які перебувають в Україні нелегально. Організаторами подібних виробництв найчастіше виявляються місцеві «підприємці».

Приховувала аліменти

38-РІЧНА краянка, звернувшись по матеріальну допомогу, вказала значно меншу суму аліментів, ніж насправді отримує на дитину. Протягом кількох місяців держава надавала їй досить великі соціальні виплати. Але працівники соціальної служби запідозрили обман і звернулися до поліції. З’ясувалося, що громадянка незаконно привласнила майже 30 тисяч грн.

Аферистці загрожує покарання у вигляді штрафу до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або громадські роботи на строк до двохсот сорока годин, або виправні роботи на строк до двох років, або обмеження волі на строк до трьох років.

Знову за старе?

СЛУЖБА безпеки України затримала начальника одного з райвідділів нацполіції області, який вимагав гроші з підлеглих. Як повідомляє прес-служба СБУ, підозрюваний змушував 12 своїх підлеглих систематично платити «данину». «Такса від капітана» становила 1000 гривень зі зміни і додатково по 100 доларів з кожного поліцейського, «зароблених» на приховуванні викритих адмінпорушень, зокрема — проїзді вантажівок без документів, дрібних порушень у сфері торгівлі й викритті водіїв у стані алкогольного сп’яніння.