![]()
Чому від м’яти холодіє в роті?
Тому що ця рослина містить ментол — речовину, яка діє на холодові рецептори організму. …За сприйняття холоду на шкірі й слизових оболонках відповідають холодові терморецептори. При зниженні температури до певної межі вони надсилають у мозок нервовий імпульс. Але! Водночас терморецептори реагують не лише на зміну температури, а й на деякі хімічні речовини. Зокрема, вони збуджуються ментолом. Навіть дуже слабкий його водний розчин (концентрація 1:10000) чинить відчутний охолоджувальний ефект. 1951 року команда німецького фізіолога Герберта Хензеля довела, що дію ментолу можна повністю компенсувати температурою, якщо язик занурити у досить тепле середовище. Тому, скажімо, гарячий чай із м’ятою не охолоджує язика, а деякі м’ятні льодяники від кашлю його буквально «заморожують». Тобто ментол справді спрацьовує подібно до низької температури. Водночас ця речовина, як і холод, справляє легкий знеболювальний ефект, тому її часто додають до лікувальних мазей. До речі, подібним чином, але зі зворотним ефектом на організм людини діє капсаїцин. Ця речовина, яку містить гострий перець, так само збуджує теплові рецептори на шкірі й слизових оболонках. От людині й здається, що їй сильно пече… |