Архів
П’ятниця,
8 листопада 2019 року

№ 87 (19734)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Сила громади

Таке гарне слово «толока»

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Фото Сергія Назаренка.

Хороше Озеро, що у Борзнянському районі, повертає сутність своїй власній історичній назві. Село, що споконвіку славилося рибним промислом та величезною площею водоймищ у фільварку, вже більш ніж десятиліття не має повноводного ставка. «Як же так: така гарна назва — й ані ставка, ані озера?» — дивуються приїжджі.

ВІДНОВЛЕННЯ плеса колись багатоводного ставка, який за кілька років встиг обрости гущавими верболозами, вже багато років для хорошеозерців було питанням номер один. Порушували вони його під час кожного візиту до села когось із можновладців. Ідею власного озера обговорювали на кожних виборах із усіма без винятку кандидатами, а потім із тими, хто приїздив агітувати за приєднання до Плисківської ОТГ, та посланцями з району, які хотіли утримати його рештки та і зберегти насиджені місця.

І ось громада вирішила: великому озеру бути. Допомоги народного депутата, який, до речі, вже встиг похвалитися «досягненнями» з розчистки ставків у своєму виборчому окрузі, вистачило тільки на те, щоб вибити спеціальну техніку. Все інше лягло на плечі селян, які узялися за відновлення плеса чотирьохгектарного ставка, який у народі називають «річка Варваровська». Тож у сільському парку загули трактори і бензопили. Півсела зі своїми інструментами та на власній техніці вийшло розчищати береги майбутньої головної водойми.

Посеред русла Варваровської працюють драглайни і екскаватор. Мул складають обабіч берегів. А поруч гудуть бензопили і трактори — хорошоозерці воюють із верболозом.

«Це справжня толока! Така, як була тут від трипільців до козаків, — каже сільський голова Микола Редевич, який приїхав на підмогу власним трактором. — Вийшли цілими родами — діди, батьки, брати, сестри, діти, онуки. Я нарахував понад сотню людей, чотири трактори і 10 бензопил. Розчищене піде на дрова. Товстіші відвезли до школи, фельдшерсько-акушерського та пожежного пунктів і церкви. Тонку деревину віддали на обігрів найстаршим жителям села».

За день встигли зробити дуже багато, а надвечір усі разом гарно пообідали. Яким же наваристим вийшов куліш, зварений у 100-літровому казані, як смакувала смажена на відкритому вогні картопля!

Організованості хорошоозерців на відміну від багатьох наших сіл (на жаль!) можна по-хорошому позаздрити. Тут без будь-яких нарікань погодили графік чергування і тепер з сьомої вечора до сьомої ранку попарно стережуть техніку.

За роботу бульдозеристів і солярку платять люди. Поки що зібраного вистачить на 25 метрів ширини і 90 — довжини, це четверта частина від того, що тут колись було.

«Вирішили, що піднатужимося і зберемо ще, щоб протягнути довжину до кінця, — розмірковує Микола Радевич. — Відновити ставок у минулих межах, на жаль, не вдасться. На це потрібні колосальні гроші».

Бульдозеристи кажуть, що вже натрапили на підземні струмки. Прогнозують, що до зими в ставку набіжить до півтора метра води. Якщо зима буде сніжна, а весна не надто посушлива, то озеро має бути достатньо повноводне.

До речі, старожили пригадують, що багато років тому через велику посуху у Хорошому Озері пересохли усі річечки та озера, пропала з криниць вода. Мудрі селяни знайшли тоді вихід із ситуації: викопали криниці на дні пересохлих водойм. Одну із таких днями нарили на дні Варваровської — колодязь був оббитий добротними дубовими дошками, які в результаті природних процесів стали мореними.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Знову рекорд
Читати
Вимагають публічно «покаятися»
Читати
Починають викручувати руки
Читати
Стимулювати по-«зеленому»
Читати
Громадянство — зі знанням державної мови
Читати
Пообіцяли доплачувати
Читати
Убивцям оголошено підозри
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове