П’ятниця, 8 листопада 2019 року № 87 (19734)
http://silskivisti.kiev.ua/19734/print.php?n=43899

  • Забуттю не підлягає

Битва за Київ

Руслана ЗІНЧЕНКО.

6 листопада кияни вшановували пам’ять понад 60 тисяч солдатів і офіцерів, які полягли у боях за визволення столиці України від нацистських окупантів. Битва за Київ стала однією з наймасштабніших і накривавіших воєнних операцій Другої світової війни.

ЗАГАЛОМ для звільнення столиці знадобились чотири фронтові операції: три невдалі у жовтні із Букринського плацдарму і одна у листопаді із Лютізького, яка завершилася звільненням столиці.

Як відомо, радянське командування поспішало взяти Київ до 7 листопада. Військова рада 1-го Українського фронту висунула заклик: «Визволимо Київ до 26-ї річниці Великого Жовтня!». За цей пропагандистський поспіх було заплачено страшною ціною: невиправдано великими людськими втратами. Під шквальним вогнем противника червоноармійці були змушені долати нестерпно холодний Дніпро на човнах, саморобних плотах, колодах, щитах, дошках, діжках. Використовували навіть плащ-намети, набиті соломою, сіном, сухим очеретом — такий плащ міг протриматися на воді 15-20 хвилин.

Учасник форсування Дніпра письменник Віктор Астаф’єв згадував: «Найстрашнішими були німецькі кулемети... Усі вони були заздалегідь пристріляні й тепер, неначе з вузьких шийок брандспойтів, поливали берег, острів, річку, в якій кипіло місиво з людей. Старі й молоді, свідомі й несвідомі, добровольці й мобілізовані, штрафники і гвардійці — всі вони кричали одні й ті ж слова: «Мамо! Боженьку! Боже!», «Допоможіть!»... Хапаючись один за одного, поранені й ті, кого не зачепили кулі, в’язками йшли під воду, річка здригалася від людських судом, пінилася червоними борунами».

До битви за Київ масово залучалися підрозділи «чорної піхоти», сформовані із мобілізованого населення окупованих територій одразу після їхнього звільнення. Цих людей, багатьом із яких ледве виповнилося 18 років, кидали до бою без належної підготовки, обмундирування і зброї.

Загальна ціна визволення Київ, враховуючи чотири операції і оборону міста, коли німці намагалися його відбити, — 231 044 солдати і офіцери, з яких 63 854 загинули. Вічна їм пам’ять.