П’ятниця, 8 листопада 2019 року № 87 (19734)
http://silskivisti.kiev.ua/19734/print.php?n=43900

  • Освіта

Новий почин — ЗНО для вчителів

Олена БЕГ­МА.

31 жовтня в Україні відбулося перше незалежне професійне тестування шкільних учителів у форматі ЗНО.

ІЩЕ на початку року учасників на нього обирали суто у добровільному порядку — у рамках цьогорічної пілотної сертифікації педагогічних працівників початкових класів. Щоб заохотити їх до цього, було наперед оголошено: ті, хто успішно упорається із сертифікацією, отримають додаткову доплату в розмірі 20% посадового окладу. Також цим педагогам зможуть надавати наступну — вищу — категорію. На всю країну знайшлося 900 охочих ризикнути — стати першопрохідцем, офіційно підтвердити проф­придатність.

Упродовж трьох астрономічних годин їм належало письмово виконати 100 комплексних завдань. За інформацією Українського центру оцінювання якості освіти, завдяки цьому тестуванню вдасться дізнатись безпосередньо фаховий та світоглядний рівень педагогів. До речі, ЗНО для вчителів проводилось за такими ж суворими правилами, як і ті, що встановлені для випускників загальноосвітніх шкіл. По всій країні випробування фахової придатності розпочалось одночасно об 11-й годині у пунктах тестування УЦОЯО. Допускали до нього лише за паспортом та листом-викликом. Так само в екзаменаційних класах відбувалася відеофіксація і експерти слідкували, щоб ніхто не списував…

Як відомо, професійному ЗНО передувало вивчення практичного досвіду педагога, що зголосився взяти участь у сертифікації. Відповідальність за проведення таких візитів безпосередньо на його уроки було покладено на експертів Державної служби якості освіти. Зрештою, вже після оголошення результатів ЗНО на вчителів-добровольців чекає ще третій етап — вивчення так званого електронного портфоліо та загалом оцінювання навичок володіння комп’ютерними технологіями. Успішно пройти сертифікацію зможуть ті вчителі, які за кожним із вищеописаних складників отримають ту кількість балів, яка перевищуватиме мінімально встановлений їх поріг.

За словами міністра освіти і науки Ганни Новосад, через механізм сертифікації чиновники хочуть віднайти найкращих провідників Нової української школи, агентів змін, які готові ділитися та поширювати сучасні методики навчання. У міністерстві також вважають: якщо сертифікація продемонструє позитивні результати, то вже за сім чи й п’ять років зможе замінити вже застарілу і давно дискредитовану атестацію. Адже саме завдяки сертифікації оцінюватимуть передовсім самого вчителя та його компетентність, а не ставлення до нього керівництва школи.

Справді, сьогодні потрібен зовнішній погляд на роботу вчителя. І з огляду на це професійне ЗНО — хороша ініціатива. Зрештою, у загальнообов’язковій сертифікації шкільних педагогів зацікавлені і батьки школярів, яким аж ніяк не все одно, кому ввіряти на навчання свою дитину.