П’ятниця, 8 листопада 2019 року № 87 (19734)
http://silskivisti.kiev.ua/19734/print.php?n=43905

  • На зв’язку — Львівщина

«Екзотична» ферма

Ілько КОЛОДІЙ.

У ЛИПНИКАХ Пустомитівського району почала діяти бананова ферма, на якій вирощують близько 30 видів екзотичних рослин. Серед найпопулярніших — банани, кавові дерева, лимони, лайми, кумкват, гранати... Як розповів власник ферми Андрій Труш, рослини розміщені у спеціальній теплиці — вегетарії, яку розробили за голландською технологією. На вході у приміщення спеціальний котел нагріває близько двох тонн води, її по теплиці перекачують насоси. Таким чином, у приміщенні постійно тримається тепло.

Спочатку пацієнт — потім папери

ПРИЙМАЛЬНЕ відділення 8-ї львівської клінічної лікарні модернізували за світовими зразками, відмовившись від «радянського» типу прийому пацієнтів, які були змушені спочатку оформлювати необхідні документи і лише після бюрократичного офіціозу потрапляли на огляд до лікарів. Тепер усе навпаки: пацієнт отримує необхідну допомогу з перших хвилин свого звернення у стаціонар, а вже потім має справу з оформленням документів. Ця логіка вже виправдала себе, особливо після аварійної посадки у львівському аеропорту, коли в лікарню привезли трьох важкотравмованих пілотів. Новий алгоритм у поєднанні з найновішою апаратурою найкраще працює, коли одночасно до закладу привозять кількох пацієнтів.

Асфальтовані кілометри

В ОБЛАСТІ будують нові і ремонтують старі шляхи. Зокрема, завершують асфальтування окремої ділянки автодороги загального користування місцевого значення Рава-Руська — Гайок у межах села Реклинець, що в Сокальському районі. Роботи виконує підрядна організація ТДВ «ШРБУ-65» за рахунок коштів державного дорожнього фонду. Триває також ремонт дороги Східниця — Верхнє Синьовидне. Загалом відремонтовано 306,86 кілометра автомобільних шляхів, з них на 202,55 кілометра влаштовано суцільне асфальтобетонне покриття. До речі, Міністерство інфраструктури України має намір передати у концесію дороги M-06 Львів — Стрий, M-09 Львів — Тернопіль та M-10 Львів — Краковець. Відтак за користування ними зніматимуть плату, яку скеровуватимуть на утримання їх у належному стані.

Думки розділилися

НЕЩОДАВНО у центрі Львова стався трагічний інцидент: переляканий салютом кінь разом із туристичною каретою на швидкості влетів у лавку, де сиділа неповнолітня дівчина. Дитину із відкритим переломом ноги відвезли до лікарні, де медики протягом шести годин рятували їй кінцівку. Постраждала і тварина: через численні травми коня довелося приспати. У зв’язку з цим інцидентом у місті тимчасово припинили діяльність каретних перевізників, послугами яких зазвичай користуються гості міста.

Думки містян розділилися: одні переконані, що міська влада має заборонити пересування кінних карет у місті, оскільки через відсутність контролю вони є небезпечними і для людей, і для тварин. Інші вважають, що кінні екіпажі вже стали однією з його візитівок, тому позбуватися їх неправильно. Просто треба вимагати від їхніх власників дотримання усіх норм безпеки, а у разі їх порушення — суворо карати.

Для дітей з особливими потребами

У РАДЕХІВСЬКОМУ районі відкрито «Інклюзивно-ресурсний центр», який зможе обслуговувати до 90 дітей дошкільного і шкільного віку. Відкриття центру, за словами т.в.о. директора департаменту освіти і науки обл-держадміністрації Ігоря Гайдука, — потреба часу та руйнування стереотипів про можливості розвитку дітей із особливими освітніми потребами. На відкриття завітали представники місцевої влади, батьки разом із дітьми, які отримуватимуть тут супровід. До привітань долучилися вихованці закладів дошкільної освіти та Музичної школи ім. Ігоря Білозіра.

Єднає рушник

МИСТЕЦЬКО-КУЛЬТУРНИЙ візит за символічною назвою «Рушник єднання» здійснили самодіяльні артисти з Яворівщини до Старобільського краю на Луганщині. Захід організовано в межах культурних та медійних обмінів між закладами двох областей. В його програмі — музичні виступи, бібліотечні круглі столи, майстер-класи, презентації із традиційних народних ремесел, зокрема вишиття «яворівкою», приготування яворівського пирога, представлення пісенного фольклору Яворівщини…

Відроджена Церква

У ЛЬВІВСЬКОМУ національному академічному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької відбулася духовно-мистецька програма «Божий Агнець», присвячена 30-літтю виходу Української греко-католицької церкви з підпілля (у «катакомбах» перебувала весь радянський післявоєнний період — 44 роки) та Блаженному священномученику Омеляну Ковчу, який, рятуючи євреїв, загинув у концтаборі Освенцім. Співорганізаторами заходу виступили Львівська архієпархія УГКЦ, Львівська обласна державна адміністрація, Фундація «Андрей», Клуб Української греко-католицької інтелігенції, заслужена капела «Трембіта».

Цілився в лисицю

ВОНИ обоє полювали неподалік села Бортків Золочівського району. Один із мисливців вистрелив у лисицю, проте куля зрикошетила від стовбура дерева і влучила у живіт напарникові. Пораненого доправили у лікарню, а правоохоронці тим часом встановлюють всі обставини нещасного випадку. Нещасного з кількох аспектів. Бо ж один мисливець поранений, другий може бути позбавлений волі за не-обережний постріл. Про лисицю, яка відбулася легким переляком та втекла, навіть не йдеться.