П’ятниця, 8 листопада 2019 року № 87 (19734)
http://silskivisti.kiev.ua/19734/print.php?n=43912

Зваріть кисіль для поросят

ВОСЕНИ зазвичай забивають відгодованих свиней. Водночас, позаяк корми в цей період наявні, продовжують відгодовувати молодняк. Молоді тварини вразливі і, щоб вони не хворіли, радимо вдатися до профілактики.

Найчастіше домашніх свиней спіткають шлунково-кишкові розлади, що призводить до диспепсії (гострий розлад травлення).

Для профілактики цих захворювань достатньо застосувати йодистий крохмаль. Дають його з кормом або водою по 10 мл один раз на добу 10-15 днів поспіль. Цей розчин не тільки запобігає захворюванню, а й сприяє росту та розвитку поросят. Вперше потрібно вдатися до профілактики відразу після відлучення від матки.

Готують розчин в емальованому або скляному посуді. Для приготування ліків 1 г крохмалю розмішують у 5-10 мл холодної води і, постійно помішуючи, вливають у киплячу воду, доводячи загальний обсяг до 50 мл. Заварений кисіль охолоджують і додають до нього, знову ж таки, постійно помішуючи, 1 мл 5-відсоткової настоянки йоду. Отриманий кисіль набуває синього кольору, в якому йод має сильну антимікробну дію.

Препарат можна приготувати один раз на п’ять днів, зберігаючи його в прохолодному місці у закритому скляному посуді.

Поросятам-сисунам 4-6-тижневого віку дають препарат у розрахунку 0,2-0,3 мл 5-відсоткової настоянки йоду на прийом; поросятам 2-3 місячного віку — 0,5-1 мл 5-відсоткової настоянки йоду.

Сприятливо позначається на рості й розвитку поросят-сисунів і тих, що відлучені, йодоване молоко (молочні відвійки). При його випоюванні поросята також не мають шлункових розладів. Готують його так: на 1 л молочного продукту додають 10-15 мл 5-відсоткової настоянки йоду і ретельно перемішують. Для випоювання використовують 10-15 мл на голову на добу впродовж 10-15 днів. Молоко придатне для згодовування протягом 2-5 днів.

Замість йодистого крохмалю можна скористатися «синьою» картоплею. Щоб приготувати її, достатньо до розім’ятої вареної картоплі додати розчин йоду (до інтенсивно-синього кольору).

З метою профілактики диспепсії у поросят доцільно також застосовувати йодинол. Це препарат синього кольору, що випускається у вигляді 1-відсоткового водного розчину. Для використання 3-4 мл препарату розводять у 10-15 мл прокип’яченої й охолодженої води або ж у водному розчині цукру чи глюкози. Можна давати препарат у чистому вигляді за 20-30 хвилин до ссання. У цьому разі препарат випоюють три-чотири дні поспіль двічі на день з проміжками 8-10 годин.

Йодинол також призначають поросятам і при паратифі. Доза призначається за вагою поросяти, і краще, коли це зробить ветеринар.

Таким чином, застосування профілактичних засобів дає змогу повністю позбутися шлунково-кишкових розладів у поросят, а відтак — зберегти поголів’я.