П’ятниця, 8 листопада 2019 року № 87 (19734)
http://silskivisti.kiev.ua/19734/print.php?n=43915

Що садять під зиму?

ТУТ слід дотримуватися найголовнішого правила: під зиму можна садити тільки холодостійкі культури. А такими є морква, буряк, цибуля, часник, петрушка, салат, пастернак, шпинат, огіркова трава тощо.

Сівбу під зиму проводять наприкінці жовтня — на початку листопада. В цей час температура повітря зазвичай стало знижується до 2-3 градусів. Важливо розрахувати час посіву так, щоб насіння восени не встигло проклюнутись і прорости. Також важливо для осіннього посіву підбирати стійкі до стрілкування сорти. Втім, це не стосується кропу, салату, шпинату — для осінньої сівби підійдуть будь-які їх сорти.

Насіння при висіванні заглиблюють менше на 0,5-1 сантиметр, ніж при весняній сівбі, норму висіву збільшують порівняно з весняним на 20-25%, присипають насіння ґрунтовою сумішшю, але можна і піском.

Посіви під зиму обов’язково потрібно замульчувати торфом, компостом або перегноєм завтовшки 4-5 сантиметрів.

За осінніми посівами навесні доглядати потрібно так, як і за весняними, єдиною відмінністю є те, що овочі, вирощені з осені, не придатні для тривалого зберігання, тому краще їх вживати відразу після збору.