П’ятниця, 8 листопада 2019 року № 87 (19734)
http://silskivisti.kiev.ua/19734/print.php?n=43925

  • Позиція

Угіддя належать українцям

Валерій МАРЦЕНЮК.

Хмельницька область.

ОСТАННІМ часом у ЗМІ йде обговорення важливого питання щодо майбутнього ринку землі. Як свідчать соціологічні опитування, 73% українців виступають проти продажу сільгоспугідь і вимагають відкликати урядовий законопроєкт про обіг земель сільськогосподарського призначення як такий, що не відповідає національним інтересам. Із цього приводу в «Сільських вістях» була опублікована стаття Вадима Івченка «На кону — майбутнє держави» від 11 жовтня ц. р., у якій автор порушив гарячу тему щодо обігу земель. Він підтримує позицію українців, які обурені й збентежені можливим ухваленням Верховною Радою цього закону, після чого розпочнеться фактично безконтрольний розпродаж найбільшого національного багатства. Я цілком і повністю підтримую автора статті, адже в законі дозволяється купівля угідь іноземцями, для чого потрібно лише зареєструвати компанію за українським законодавством. Також визначається максимальний розмір земельної ділянки для купівлі в одні руки — 210 тис. гектарів. Можливість участі в земельному ринку для фермерів і невеликих сільгоспвиробників при цьому досить примарна. Хіба з цим можна погодитися?

Нинішні урядовці взагалі не бажають звертати уваги на сектор, який дає до 40% ВВП країни. Перебуваючи в селах регіону, спілкуючись із людьми, переконався, що село поза увагою держави. Чиновники не знають життя селян, їхніх потреб і проблем. Автор публікації справедливо дає оцінку владі й вважає нагальним її завданням не сприяння концентрації земель у порівняно меншої кількості власників, а забезпечення розвитку широкого загалу малого і середнього фермерства.

Те, що пропонує нам уряд, призведе до лавини банкрутств, закриття середніх і дрібних сільгоспвиробників, що може мати негативний уплив на продовольчу безпеку країни. Аграрії сподіваються, що владці дослухаються до їхнього голосу і винесуть питання про розпродаж української землі на всенародне обговорення. Хай скажуть своє слово ті, хто на землі живе і працює.