П’ятниця, 8 листопада 2019 року № 87 (19734)
http://silskivisti.kiev.ua/19734/print.php?n=43927

  • Репліка

Мовчання — ознака згоди

Костянтин МАТУЩАК.

м. Вінниця.

ПРОЧИТАВ у одній із газет повідомлення про цілющі властивості бальзаму. Яких тільки хвороб не виліковує ця дивовижна рідина! Це ж і зі своїми недугами розпрощаюся, подумав я, і радість, як писав поет, лоскотно збентежила груди. Тепер зможу вийти на подвір’я, доглядати за бджолами... Негайно набираю номер телефону й роблю замовлення. Не цікавлячись, чим я хворію, приємний жіночий голос швиденько записав мої координати, пообіцявши негайно надіслати чудодійний бальзам.

Через два дні прийшла посилка. Разом із бальзамом й інструкцією до нього лежала брошурка про правила здоров’я, довголіття, молодості і краси.

Я почав пити ці «унікальні» ліки, і через два тижні мені здалося, що ногам стало легше, зникли й водяні набряки. Тож перестав приймати препарати, прописані лікарями, адже повірив у легенду «панацеї». Не минуло й тижня, як набряки на ногах відновилися. І тільки через півтора місяця їх позбувся, вживаючи ліки, прописані працівниками медицини.

Але хтось зі знайомих зауважив, що бальзам дає належний ефект не відразу, мовляв, треба почекати. А ще краще продовжити його вживання.

Зробив друге замовлення. Жінка, що записувала мою адресу, порадила і третій курс лікування, який через півроку повторити знову.

Після другої пляшки бальзаму змін на краще не сталося. І моя віра луснула як мильна булька. Лише тепер я почав аналізувати: чому бальзам, до складу якого входить 40 різних трав, насправді є прозорою рідиною і що це за трави, якими навіть не пахне?

Зрозумів також, що десятки відгуків заочних пацієнтів у вищезгаданій брошурі, які вилікувались завдяки вживанню бальзаму, підставні й вигадані персонажі. Про ці та інші зауваження повідомив компанію листом. А втім, відповіді не одержав і досі. Можливо, тому що написав правду? Тож чи варто мати справу з такими «винахідниками»?