Архів
П’ятниця,
29 листопада 2019 року

№ 93 (19740)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Годівля несучок у холодну пору

КУРИ в цей час вимагають ретельнішого догляду. Тому ще до настання холодів подбайте не тільки про облаштування пташника, а й про заготівлю кормів. Саме від повноцінної і різноманітної годівлі залежить фізичний стан птиці, відтак і її несучість.

Найбільший відсоток у раціоні чубарок припадає на зернові культури — пшеницю, ячмінь та кукурудзу. Перед згодовуванням зерно потрібно подрібнити. Можна давати пророщені зерна.

Крім того, у раціоні птиці мають бути і коренеплоди — гарбузи, морква, буряки, кабачки, картопля. Їх краще давати відвареними.

Відсутність літньої зелені компенсують додаванням у корм вітаміну D.

Необхідна підгодівля — так звані мішанки. Змішують висівки, яєчну шкаралупу, неодмінно додають кісткове або рибне борошно, соняшникову макуху. Мішанки містять усі необхідні несучкам вітаміни і мікроелементи.

Але — таке застереження: мішанки не можна давати курям у вечірній час. Годують птицю ними вранці і в обід. Важливо давати їх теплими, так кури їх краще поїдатимуть.

Непогано, якщо в раціон ви можете додати мотиль або черв’яків. Вони забезпечать несучок білком і кальцієм.

Якщо шкаралупа яєць м’яка, це означає брак у кормах кальцію. Варто збільшити вміст цього мінералу в пташиному раціоні.

В окремих ємностях у пташнику повинні стояти потовчені мушлі, крейда, дрібний гравій і камінчики. Обов’язкова наявність питної води. Взимку воду потрібно трохи підігрівати. Стежте, щоб напувалки завжди були чистими.

Якщо у пташник періодично класти головку капусти, то цим можна відразу вбити двох зайців: нагодувати і напоїти птицю. Такий спосіб особливо підходить для дачників, які взимку залишають курей у пташнику і навідуються до них раз на тиждень.

Утримання курей у холодну пору і догляд за ними вимагає постійної уваги. Порушення температурного режиму, незбалансована годівля, брак освітлення — всі ці фактори негативно позначаються на несучості. Аби кури добре неслися, прийміть до відома ще кілька порад.

Стежте, щоб послід на підстилці не злежувався. Для цього потрібно зробити так, щоб кури якомога інтенсивніше розгрібали підстилку. Тому зерно доцільно сипати просто на підстилку. Холодної пори року птиця відчуває нестачу зернового корму, тому посилено буде його шукати. Якщо ж підстилка все одно звалюється, то періодично розпушуйте її граблями.

Досвідчені птахівники рекомендують зимою годувати птицю дрібно посіченою сушеною кропивою, що позитивно позначається на несучості.

Особливу увагу потрібно приділити вигулу курей. У мороз кури не сильно поспішають надвір, навіть якщо для цієї мети обладнано спеціальні лаз і загін. Цю проблему можна вирішити, якщо на вигулі насипати трохи зерна. Птиця довго порпатиметься у підстилці, скльовуючи зернини, що дасть змогу виконати їй необхідний моціон.

Місце вигулу краще обнести дерев’яною огорожею, використовуючи очерет, хмиз або солому. Також варто подбати про навіс. На землі повинна бути підстилка, така ж, як і в самому курнику.

На місці вигулу розмістіть лотки з попелом і піском. Вони повинні бути сухі.

Під час переходу від осені до зими тривалість штучного світлового дня потрібно нарощувати поступово, також помалу її слід зменшувати ближче до весни.

Вчасно збирайте яйця. Затримка з їхнім збором може призвести до того, що несучки почнуть розкльовувати шкаралупу.

На ніч курям краще давати зерно. Воно дуже калорійне, а процес перетравлення не дасть птахові замерзнути вночі.

Взимку слід частіше вичищати пташник, щоб не допустити розмноження бактерій і мікробів.

Якщо влітку вдалося заготувати кропиву, конюшину, куряче просо, мишачий горошок, то взимку в’язанки з цих трав розвісьте в курнику не надто високо від підлоги, щоб кури могли вільно до них дотягнутися.

Версія для друку          До списку статтей

КОРІВКА супроводжує життя селян протягом багатьох віків, її цілком слушно називають годувальницею сім’ї. У нас, на жаль, вона витискається з подвір’їв через брак кормів, старіння сільського населення. Тоді як, скажімо, у Великій Британії важко уявити заміські пейзажі без величезних стад корів. А що ми загалом знаємо про цих тварин? Крім звичних прийомів годівлі та деяких ветеринарних відомостей, майже нічого. Тож поповнимо скарбничку цікавинок.

Що таке рокамболь? Смішне слово, подібне до відомого танцю карамболь. Утім, це «серйозна» культура — слонячий часник. Відрізняється від звичайного великими розмірами і м’якшим, вишуканішим смаком. Тим-то і дістав поширення у країнах Західної Європи. В нас ще малувато його вирощують, а шкода. Будемо виправляти ситуацію.

Також знайдемо місце для відповідей на деякі ваші листи, приміром, як позбутись заростей бузку та вишні.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове