П’ятниця, 29 листопада 2019 року № 93 (19740)
http://silskivisti.kiev.ua/19740/print.php?n=44104

Цілющі ягоди годжі

ХТОСЬ розглядає їх як засіб для схуднення, хтось — як джерело здоров’я і довголіття. У будь-якому разі ці невеликі червоні ягоди — ласощі. Втім, із деякими обмеженнями, про що нижче. І цю культуру можна виростити на присадибній ділянці.

Ягоди годжі родять на деревоподібних кущах дерези китайської або дерези звичайної. Друга популярна назва — тибетський барбарис. Насправді переклад «дереза берберів», а не «барбарис».

Годжі — китайське слово. Якщо китайський вид рослини в наших широтах не вельми поширений, то дереза звичайна цілком доступна і прекрасно вкорінюється і росте. Це кущ із розлогою кроною. Листочки овальні, м’ясисті, невеликі, розташовані по всій довжині тонких гілок. Корені потужні й глибокі, дають багато відростків.

Окрім того, що рослина родить корисні ягоди, вона ще і неабияк декоративна. Кущі цвітуть ліловими або фіолетово-рожевими квітами. Цвітіння починається в травні й триває до вересня.

Для успішного вирощування важливо правильно вибрати сорт годжі.

Кущі починають плодоносити з третього року. Урожай можна збирати все літо, але найцінніші ягоди, зібрані в серпні.

Кущі невибагливі, морозостійкі. Цілком можна використати як живопліт — і по периметру, і посередині ділянки.

Вирощувати кущі можна як з насіння, так і з живців. Насіння вибирають із розмочених сухих ягід. Живці нарізають від дорослої рослини.

Дереза — швидкоросла рослина з потужними коренями. Певною мірою агресивна і здатна знищити інші рослини. Кущі добре ростуть і в невеликій тіні, й на сонці. Стійко переносить міські умови.

Особливих вимог до ґрунту немає, добре росте на нейтральних і лужних. На кислих ґрунтах розвивається трохи гірше.

Дереза не любить застою води. Тому садіть кущ на кам’янистій землі.

Яму копають заздалегідь, завглибшки і завширшки з півметра. Дно заповнюють дренажем, сумішшю ґрунту і компосту, додають добрива — суперфосфат, калій, попіл. Ставлять саджанець так, щоб коренева шийка була на рівні землі. Засипають і поливають. Пристовбурний круг доцільно замульчувати. Прив’яжіть молодий кущик до опори або відразу встановіть шпалеру.

Розміщуйте саджанці з відстанню не менше 2 метрів. Невеликі саджанці годжі, вирощені самостійно, висаджуйте в лунки 20 х 20 см, заповнені землею і перегноєм, такий спосіб посадки з вищезазначеною відстанню забезпечить і хороший догляд за ними.

Кущ дерези непогано витримує посуху. Поливати впродовж першого року потрібно не частіше двох разів на тиждень. Надалі можна і рідше, залежно від погоди.

Підживлювати варто тільки молоді рослини. Як добриво застосовуються перегній, суперфосфат. Надалі цього не потрібно.

Кущі годжі ростуть дуже активно і агресивно. Тому обрізання гілок є важливою і обов’язковою операцією. Нові пагони відростають швидко. Гожді добре піддається формуванню, тому цінний у декоративному садівництві. Стригти можна як вручну, так і механічними кущорізами.

Ягоди годжі багаті на вітаміни і мікроелементи. Часто їх називають ліками від тисячі хвороб.

Вони корисні при анемії, цукровому діабеті, безсонні.

Однак знайте — це не панацея. Приписування чудодійних властивостей закінчується розчаруванням.

Починати споживати потрібно з однієї-двох ягідок. Норма на день — 10 г. До того ж ягоди слід сушити (переважно) або заморожувати. Їсти свіжими не бажано, щоб не викликати отруєння або алергічних реакцій.