П’ятниця, 29 листопада 2019 року № 93 (19740)
http://silskivisti.kiev.ua/19740/print.php?n=44106

Вигонка цибулинних у будинку

ЦВІТІННЯМ ранньовесняних цибулинних квітів — крокусів, тюльпанів, нарцисів та гіацинтів — зазвичай милуємося в квітні.

Проте можна відчути весняну свіжість цих розкішних рослин і захоплюватися їхньою ніжною красою серед морозної зими.

Листопад — грудень саме і є періодом, коли доречно зайнятися підготовкою до вигонки цибулинних у домашніх умовах.

Для посадки цибулин на вигонку можна взяти квіткові горщики або невеликі ящики. Попередньо їх потрібно добре промити і просушити, затим наповнити підготовлені ємності пухким, повітропроникним ґрунтом.

Вирівнюємо поверхню субстрату і зволожуємо його.

Перед посадкою обробляємо цибулини квітів (наприклад, можна замочити їх на 20 хв. у розчині марганцівки), щоб продезінфікувати.

Потім садимо цибулини на відстані одна від одної 2-3 см, акуратно вдавлюючи в ґрунт. Проміжки між цибулинами засипаємо цим же ґрунтом.

Після посадки квітів субстрат добре поливаємо і залишаємо на балконі або веранді для вкорінення.

У процесі вкорінення цибулини квітів можуть підніматися з ґрунту на своїй відростаючій потужній кореневій системі. В цьому разі потрібно ще підсипати ґрунту.

Коли цибулини добре вкоренились, ємності потрібно поставити для подальшого охолодження в льох. Температура там має бути близько плюс 9°С.

Горщики і ящики з висадженими цибулинами квітів потрібно періодично діставати з льоху для перевірки вологості ґрунту і контролю за станом посадок.

Якщо виявиться цвіль на поверхні субстрату або на самих цибулинах, то варто полити і обприскати розчином марганцівки.

Для обробки посадок од цвілі при зберіганні насаджень у погребі можна також використовувати препарати міді.

Якщо ми хочемо отримати букет тюльпанів до певної дати, то дістаємо горщики з цибулинами із холоду приблизно за 42-45 днів. Після утримання в холоді вигонку починаємо поступово прогрівати, привчаючи проклюнуті паростки до сонячного світла.

Спершу ємності з цибулинами ставимо в найбільш прохолодне і темне місце в будинку (наприклад, на підлогу в коридорі чи веранді). А потім, коли цибулини почнуть рости, то треба перенести горщики в тепле (але не жарке) і світле місце в оселі. Рекомендована температура для успішної вигонки цибулинних — плюс 18°С.

Насадження мають бути вчасно политі, але не перезволожені. Двічі слід підживити посадки цибулин кальцієвою селітрою.

Вигонку гіацинтів і нарцисів зазвичай починають пізніше, приблизно 15 лютого.

Сорти цибулинних з раннім терміном цвітіння потребують менше часу від початку вигонки до повного цвітіння, а пізні сорти розквітнуть через триваліший період.

Горщики з квітами продовжують поливати, поки вони не відцвітуть. Потім полив треба скоротити, щоб рослини закінчили цикл свого розвитку природним чином.

Цибулини після вигонки просушують і зберігають, а восени садять на постійне місце в саду.