Вівторок, 17 грудня 2019 року № 98 (19745)
http://silskivisti.kiev.ua/19745/print.php?n=44276

  • Варто пам’ятати

Про небезпеку підгнилих фруктів

Марія ВАНДА,

сімейний лікар.

Чимало домогосподарок використовують фрукти, які починають псуватися, для пирогів чи компотів. Учені дійшли висновку, що це небезпечно — підгнилі фрукти можуть становити загрозу для здоров’я.

НА ДУМКУ експертів, навіть якщо почала гнити тільки третя частина плоду, шкідливою буде й решта. Найнебезпечнішими з таких фруктів є яблука. Під час гниття у них з’являються мікотоксини, які поширюються на здорову частину фрукта, хоча цього не помітно.

Коли ці мікотоксини потрапляють в організм, вони можуть спричинити хронічну інтоксикацію, тобто отруювати людину щодня. Це не може не позначитися на здоров’ї загалом. Науковці вважають, що вживання підгнилих фруктів може провокувати навіть розвиток ракових клітин. Мікотоксини з підгнилих фруктів не зникають навіть після термічної обробки, тобто пиріг чи компот із них також труїтиме тих, хто їх уживатиме.

Щоб такого не сталося, підгнилі фрукти, особливо яблука, викидайте відразу й без жалю.