Їжте без поспіху Ніна ПОЛЄХА, гастроентеролог. БАГАТЬОМ людям дошкуляє така неприємність, як відрижка. Це раптове, мимовільне виділення газу зі шлунка або стравоходу, інколи з умістом шлунка. Розрізняють відрижку повітрям і їжею. У здорових людей, як правило, відрижка з’являється після прийому їжі. Під час їди ми ненароком заковтуємо якусь кількість повітря. Щоб воно могло вийти, скорочуються м’язи шлунка, очеревини, діафрагми. Це й призводить до викиду, який супроводжується характерним звуком. Особливо часто відрижка спостерігається в тих, хто звик їсти нашвидку. В цьому разі об’єм проковтнутого повітря більший і відрижка посилюється та частішає. Тож один із методів профілактики — їсти не поспішаючи. Крім того, за періодичної появи відрижки слід скоригувати меню. Вилучіть продукти, котрі спричиняють підвищене газоутворення і бродіння: всі види капусти (як свіжої, так і після кулінарної обробки), бобові, болгарський перець, житній хліб, виноград. Якщо відрижка з’являється часто — це привід звернутися до гастроентеролога, адже бувають і серйозніші причини, ніж заковтування повітря. Наприклад, функціональна диспепсія — розлад, при якому сфінктери шлунка і стравоходу скорочуються невчасно. Через це вміст шлунка чи дванадцятипалої кишки може закидатись у стравохід або ротову порожнину. Така відрижка має «смак» — гіркий або кислий. |