Йодний дефіцит Орест ПЕТРИЧКА, ендокринолог. Хвороби щитоподібної залози належать до найпоширеніших захворювань в Україні. Це тому, що в багатьох регіонах ґрунти і вода мають незначний уміст йоду. ЩИТОПОДІБНА залоза відповідає за вироблення гормонів, які регулюють обмін речовин. Щоб вона добре функціонувала, важливо підтримувати в організмі запас йоду. Інакше є ризик щонайменше набрати вагу або навіть заробити невиліковну хворобу — мікседему (клінічний синдром, що супроводжується слизовим набряком шкіри). Скільки ж йоду потрібно споживати щоденно, щоб бути здоровим? Дорослій людині в середньому достатньо 100 мікрограмів — вони містяться у 3-5 грамах йодованої солі, вживаної щодня. Доза може змінюватися залежно від маси тіла, віку, статі. Вагітні жінки і мами, що годують немовлят грудним молоком, йоду потребують більше — до 200 мікрограмів. За йододефіцитом криється ціла низка хвороб. Гіпотиреоз — низький рівень йоду в організмі — призводить до сповільнення обміну речовин і появи надмірної ваги, затримки рідини в організмі. Це обертається серцевою недостатністю, а в особливо запущених випадках — мікседемою. Бували й летальні випадки через хвороби щитоподібної залози. Йододефіцит загрожує вагітним жінкам: дитина може народитися з вродженим гіпотиреозом — недостатністю функцій щитоподібної залози. Це серйозна патологія, яка сповільнює розумовий і фізичний розвиток. У найгіршому разі такі діти виростають слаборозвиненими. Вроджений гіпотиреоз лікують медикаментозним шляхом. Щоб пришвидшити обмін речовин і забезпечити нормальний темп розвитку організму, дітям прописують таблетки з гормонами щитоподібної залози. А якщо в організмі надлишок йоду? Це призведе до іншої хвороби — гіпертиреозу. У цьому разі щитоподібна залоза працює надто швидко. Для гіпертиреозу характерні втрата ваги, пришвидшене серцебиття та підвищений артеріальний тиск. Можна отримати так зване тиреотоксичне серце — порушення роботи серцево-судинної системи під упливом надлишкових гормонів. Гіпертиреоз не менш небезпечний, аніж дефіцит йоду, бо може призвести навіть до зупинки серця. То як же підтримувати нормальний рівень йоду в організмі? Корисними є горіхи. Високий вміст йоду мають кабачки і баклажани. Звісно, у раціон треба залучати морепродукти і морську рибу. До речі, на початку століття у Швейцарії теж був шалений йододефіцит серед населення. Цю проблему вирішили просто: почали насичувати йодом продукти — навіть хліб і молоко. Оскільки це був не звичайний йод, а йодат калію, то на смак цей домішок не впливав. |